hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

13 eset, amikor a munkavállaló mentesül a munkavégzés alól, mégis jár neki távolléti díj

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Előfordul, hogy a munkavállaló mentesül a munkavégzés alól. mégis megilleti a távolléti díj. Összefoglaltuk, hogy milyen esetekben lehetséges ez.

A 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) rendelkezik a biztosítási jogviszonyok szüneteléseiről. A szünetelések közé tartozik az is, amikor a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól. Ha azonban a munkavállaló ezen időszakra például távolléti díjat kap, akkor már nem áll be a jogviszony szünetelése.

A munkavállaló alapkötelezettségeinek egyike, hogy beosztás szerinti munkaidejében munkát kell végeznie. Vannak azonban olyan esetek, amikor a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) mentesíti a munkavállalót a munkavégzési kötelezettsége alól és ezen időszakra a munkáltatót arra kötelezi, hogy a munkavállalónak távolléti díjat fizessen. Az alábbiakban pontokba szedve tekintjük át ezeket az élethelyzeteket.

Megjelent! Az Mt. új szabályai – változások a munkajogban 2023. január 1-jétől – videó

1. A munkavállalónak nem kell munkát végezni a keresőképtelenség időtartamában. A munkavállalót terheli, hogy a keresőképtelenségről orvosi igazolást kérjen, és azt a munkáltatóhoz eljuttassa. A munkavállaló a saját keresőképtelensége kapcsán – az Mt. szabályai szerint – betegszabadságra jogosult, melynek időtartamára a távolléti díj 70 százaléka jár.

Megjegyzés: A keresőképtelenséget, és annak egymástól elkülönülő eseteit az 1997. évi LXXXIII. törvény határozza meg. Nem jár a munkavállaló saját keresőképtelensége kapcsán betegszabadság, ha a munkavállaló a keresőképtelenségére tekintettel táppénzben vagy baleseti táppénzben részesül.

2. A munkavállaló évente 20 munkanap alapszabadsággal és adott esetben ezen felül pótszabadsággal/pótszabadságokkal rendelkezik. A munkavállaló a szabadsága idejére mentesül a munkavégzés alól. A szabadsággal töltött időtartamra a munkavállalót távolléti díj illeti meg.

3. Nem kell a munkavállalónak munkát végezni, ha kötelező orvosi vizsgálaton – például: munkaköri-, szakmai alkalmassági vizsgálaton – vesz részt. Erre az időszakra a munkavállalót távolléti díj illeti meg.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben további  tíz olyan esetet ismertetünk, amikor a munkavégzés alóli felmentés ellenére jár távolléti díj a munkavállalónak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi ingatlan esetén tételes átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Munkaerőpiacra lépők szocho-kedvezménye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs