hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vezető állású munkavállaló jogai szülés előtt és után

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

A vezető állású munkavállalókra eltérő szabályok vonatkoznak több területen is, a munka törvénykönyve külön rendelkezik róluk. Amennyiben egy vezető állású munkavállaló gyermeket vállal, akkor is sok területen más elbírálás alá esik, mint egy nem vezető állású munkavállaló. Ezeket a jogokat, eltérő szabályokat vesszük most végig cikkünkben.

Tisztázzuk először azt, ki számít vezető állású munkavállalónak! A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 208. § (1) szerint vezető állású munkavállaló a munkáltató vezetője, valamint a közvetlen irányítása alatt álló és – részben vagy egészben – helyettesítésére jogosított más munkavállaló (a továbbiakban együtt: vezető).

(2) Munkaszerződés a vezetőre vonatkozó rendelkezések alkalmazását írhatja elő, ha a munkavállaló a munkáltató működése szempontjából kiemelkedő jelentőségű vagy fokozottan bizalmi jellegű munkakört tölt be és alapbére eléri a kötelező legkisebb munkabér [153. § (1) bekezdés a) pont] hétszeresét.

Ha bővebben tájékozódna a témában, rendelje meg a HVG 2020-as Munkajog különszámát!

Attól tehát, hogy a munkakör megnevezése vezető, menedzser, csoportvezető, még nem lesz vezető állású munkavállaló, a munkaszerződésben kell erről külön rendelkezni. A vezető állású munkavállaló munkarendje kötetlen, valamint nem terjed ki rá a kollektív szerződés sem.

A vezető állású munkavállaló munkaszerződése több ponton eltérhet a nem vezető állású munkavállalók munkaszerződésétől, a 209. § (2) és (3) azonban meghatározza azokat a kivételeket, amelyekben nem térhet el.

Nem lehet eltérni, tehát a vezető állású munkavállalóra is igaz, hogy mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól a jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő, egészségügyi intézményben történő kezelés esetén. Ha tehát például lombik programban vesz részt a vezető állású munkavállaló, akkor jogosult az ezzel kapcsolatos kezeléseken részt venni, ezek a távollétek igazoltnak minősülnek. Ugyanez igaz a kötelező orvosi vizsgálatok esetében is, akár a terhesgondozás alatt. Ha a vezető állású munkavállaló hamarabb visszatér dolgozni, és gyermekét még szoptatja, akkor a szoptató anya a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy, ikergyermekek esetén kétszer két órára, a kilencedik hónap végéig naponta egy, ikergyermekek esetén naponta két órára mentesül a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja a vezető állású munkavállaló munkaviszonyát a munkáltató mikor szüntetheti meg, milyen felmondási védelem vonatkozik rá, illetve milyen jogok illetik meg a szülést megelőzően és után!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Előtársaság ügyvezető

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kkv-besorolása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs