hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vezető állású munkavállaló jogai szülés előtt és után

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

A vezető állású munkavállalókra eltérő szabályok vonatkoznak több területen is, a munka törvénykönyve külön rendelkezik róluk. Amennyiben egy vezető állású munkavállaló gyermeket vállal, akkor is sok területen más elbírálás alá esik, mint egy nem vezető állású munkavállaló. Ezeket a jogokat, eltérő szabályokat vesszük most végig cikkünkben.

Tisztázzuk először azt, ki számít vezető állású munkavállalónak! A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 208. § (1) szerint vezető állású munkavállaló a munkáltató vezetője, valamint a közvetlen irányítása alatt álló és – részben vagy egészben – helyettesítésére jogosított más munkavállaló (a továbbiakban együtt: vezető).

(2) Munkaszerződés a vezetőre vonatkozó rendelkezések alkalmazását írhatja elő, ha a munkavállaló a munkáltató működése szempontjából kiemelkedő jelentőségű vagy fokozottan bizalmi jellegű munkakört tölt be és alapbére eléri a kötelező legkisebb munkabér [153. § (1) bekezdés a) pont] hétszeresét.

Ha bővebben tájékozódna a témában, rendelje meg a HVG 2020-as Munkajog különszámát!

Attól tehát, hogy a munkakör megnevezése vezető, menedzser, csoportvezető, még nem lesz vezető állású munkavállaló, a munkaszerződésben kell erről külön rendelkezni. A vezető állású munkavállaló munkarendje kötetlen, valamint nem terjed ki rá a kollektív szerződés sem.

A vezető állású munkavállaló munkaszerződése több ponton eltérhet a nem vezető állású munkavállalók munkaszerződésétől, a 209. § (2) és (3) azonban meghatározza azokat a kivételeket, amelyekben nem térhet el.

Nem lehet eltérni, tehát a vezető állású munkavállalóra is igaz, hogy mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól a jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő, egészségügyi intézményben történő kezelés esetén. Ha tehát például lombik programban vesz részt a vezető állású munkavállaló, akkor jogosult az ezzel kapcsolatos kezeléseken részt venni, ezek a távollétek igazoltnak minősülnek. Ugyanez igaz a kötelező orvosi vizsgálatok esetében is, akár a terhesgondozás alatt. Ha a vezető állású munkavállaló hamarabb visszatér dolgozni, és gyermekét még szoptatja, akkor a szoptató anya a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy, ikergyermekek esetén kétszer két órára, a kilencedik hónap végéig naponta egy, ikergyermekek esetén naponta két órára mentesül a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja a vezető állású munkavállaló munkaviszonyát a munkáltató mikor szüntetheti meg, milyen felmondási védelem vonatkozik rá, illetve milyen jogok illetik meg a szülést megelőzően és után!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kifizető vagy nem kifizető?

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

NAV jogkövetési vizsgálat, adókülönbözet

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs