hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Versenytilalmi díj átvállalása

  • adozona.hu

Munkáltatóként átvállalhatjuk-e az új dolgozó versenytilalmi megállapodás megszegéséből adódó kötbérfizetési kötelezettségét? Kifizethetjük-e helyette, közvetlenül az előző munkáltató részére a kötbért, ha igen, akkor ennek van-e adóvonzata a dolgozó irányába, vagy elszámolhatja esetleg társaságunk költségként? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az Szja tv. 4. § (2) bekezdésének c) pontja alapján bevétel a magánszemély által bármely jogcímen és bármely formában – pénzben és/vagy nem pénzben – mástól megszerzett vagyoni érték.

Nem pénzben megszerzett bevételnek minősül különösen az elengedett, átvállalt tartozás, a magánszemély helyett teljesített kiadás, befizetés.

A magánszemély bevétele megegyezik a megszűnt kötelezettség összegével [Szja tv. 5. § (3) bek.], és a bevétel megszerzésének időpontja az a nap lesz, amikor a magánszemély tartozása megszűnt [Szja tv. 9. § (2) bek. e) pont].

Az átvállalt kötelezettség a felek közötti jogviszony (munkaviszony) alapján adózik, vagyis a magánszemélynek 15 százalék személyi jövedelemadót és 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot kell fizetnie, amit a társaságnak kell bevallania és befizetnie. A jelenlegi munkáltató a társadalombiztosítási járulékot a Tbj. 77. § (4) bekezdése alapján akkor is köteles bevallani és befizetni, ha annak levonása a jövedelemből nem lehetséges. A megelőlegezett társadalombiztosítási járulékot a foglalkoztató a biztosítottal szemben fennálló követelésként veszi nyilvántartásba. Az Szja tv. 46. § (6) bekezdése alapján a jelenlegi munkáltató az általa kifizetett (juttatott) bevételt terhelő adóelőleget akkor is megállapítja és megfizeti, ha annak a bevételből történő levonására bármely okból nincs lehetőség. A munkáltató a megfizetett adóelőleget a magánszeméllyel szembeni követelésként tartja nyilván, amelyet beszámíthat a magánszeméllyel szemben fennálló bármely kötelezettségébe azzal, hogy a magánszemélyt megillető munkaviszonyból származó rendszeres bevétel esetében a beszámítást követően kifizetendő összeg nem lehet kevesebb a minimálbér havi összegének 50 százalékánál. [Szja tv. 46. § (6) bek. c) pont]

A 08-as bevallásban nem önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni az átvállalt összeget.

A jelenlegi munkáltatót 15,5 százalék szociális hozzájárulási adó terheli, illetve ha szakképzési hozzájárulás fizetésére kötelezett, akkor azt is meg kell fizetnie a foglalkoztató cégnek.

A Tao tv. 3. sz. melléklete B) részének 3. pontja alapján vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak minősül az adózó által a vele munkaviszonyban álló magánszemély, illetve vezető tisztségviselője, tevékenységében személyesen közreműködő tagja részére személyi jellegű egyéb kifizetésként elszámolt összeg, és az ahhoz kapcsolódó, törvényen alapuló, az államháztartás valamely alrendszere számára történő kötelező befizetés.

Felhívom figyelmét, hogy válaszom tájékoztató jellegű, teljes körű tanácsadást csak az iratok, dokumentumok áttanulmányozása után tudok adni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Piaci ár

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

"Saját tőke pótlása" válaszhoz

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Leköszönő tulajdonos szavazati joga

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close