hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vállalkozások megszűnése: mi lesz a munkavállalókkal?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A járvány egyre erőteljesebben érezteti gazdasági hatását: likviditási tartalék hiányában számos vállalkozás kénytelen szüneteltetni tevékenységét vagy véglegesen bezárni kapuit. Ez az egyéni vállalkozók, a kisvállalkozó cégek mellett egyre inkább érinti a nagyobb gazdasági társaságokat is. Milyen teendők vannak és milyen munkajogi következményekkel kell számolni? Mi lesz a munkavállalókkal?

Megszűnő gazdasági társaság: felszámolás, végelszámolás

A munkavállalók jogi sorsa egyező. Ha a munkáltató jelentős tartozást halmozott fel, és azt ezentúl még inkább nem tudja törleszteni, a fizetésképtelen helyzetre figyelemmel felszámolási eljárással kerül megszüntetésre. Amennyiben anyagi követelése ugyan senkinek nincs a cég felé, de már nem kíván a továbbiakban működni, és örül, ha a munkavállalók részére ki tudja fizetni a járandóságokat, abban az esetben végelszámolással szűnik meg. A felszámolással és a végelszámolással a munkáltató jogutód nélkül szűnik meg: ekkor a munkaviszonyok is megszűnnek azzal a nappal, amikor a cégbíróság a gazdaság társaságokat a cégjegyzékből jogerősen törli. A különbség az, hogy míg végelszámolásnál a munkavállalók hozzá fognak jutni járandóságaikhoz, addig fizetésképtelenség esetén az utcára került munkavállalók vagyon hiányában a Bérgarancia Alapban bízhatnak. Ez azonban nem mindenre elég.

Megjelent legújabb kiadványunk!
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel a Cégek átalakulása és megszűnése című kiadványt!
A kiadvány sorra veszi a főbb eljárási formákat, döntési szempontokat és feladatokat, gyakorlatias segítséget ad ezzel egy végelszámolás vagy egy felszámolás véghezviteléhez, de segítséget nyújt például abban is, hogy egy beolvadás vagy egyesülés során hogyan kell elkészíteni a vagyonmérleget szabályszerűen.
Részletek >>

A munkáltató jogutód nélküli megszűnése a munkaviszony automatikus megszűnését eredményezi: ilyen esetben sem a munkáltató, sem a munkavállaló részéről nincs szükség további intézkedésre, jognyilatkozatra. Általában véve az a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) külön tájékoztatási kötelezettséget nem ír elő a munkáltató számára, azonban az levezethető az alapelvekből. Jelen járványhelyzetben mindez fokozottan érvényesül: az egyébként is nehéz helyzetben lévő munkavállalókat folyamatosan tájékoztatni kell.

Mivel a munkaviszonyt nem megszünteti a munkáltató, hanem az megszűnik, nem érvényesülnek a felmondási tilalmak. Az egyébként felmondási tilalom alatt álló munkavállaló munkaviszonya is megszűnik a cég megszűnésével. Azaz a várandósság, a szülési szabadság, a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság, a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelése sem befolyásolja a munkaviszony megszűnésének tényét, az érintett munkavállalók munkaviszonya megszűnik, tekintet nélkül a felmondási tilalomra.

Mi történik a hosszadalmas cégbírósági eljárás tartama alatt a munkaviszonyokkal?

Míg a munkáltató eleget tud tenni a foglalkoztatási kötelezettségének, addig értelemszerűen él ezen lehetőségével. Ezt követően, mivel már nem cél a munkavállalók megtartása és a tevékenység folytatása, annak tartama alatt is megszüntethető a munkaviszony felmondással, közös megegyezéssel, de akár azonnali hatályú felmondással is. A felmondást az általános szabályoknak megfelelően írásba kell foglalni és kötelező indokolni. Ennek oka ilyen esetekben jellemzően a létszámcsökkentés, a munkakör megszűnése. Arra azonban ügyelni kell, hogy ilyen esetben már érvényesül a felmondási tilalom, ami azt jelenti, hogy pl. az éppen a gyermeke gondozása céljából fizetés nélküli szabadságon lévő kismama munkaviszonya nem szüntethető meg. Azt is meg kell vizsgálni, hogy nem minősül-e csoportos létszámcsökkentésnek a munkáltató intézkedése, ugyanis ebben az esetben számos követelménynek köteles eleget tenni a felmondás közlését megelőzően (előzetes tájékoztatás átadása a dolgozók részére, tárgyalás az üzemi tanáccsal, az állami foglalkoztatási szerv tájékoztatása).

A járványügyi helyzettel összefüggő cikkeinket ITT olvashatja el.

Olvassa tovább cikkünket, hogy jogutód nélküli megszűnés után megtudja mi jár a munkavállalóknak, illetve hogy milyen lehetőségei vannak az egyéni vállalkozóknak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Új pedagógusbér, esélyteremtési illetmény

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, gyod, tartósan beteg, gyes

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1