hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szakképzési munkaszerződéssel dolgozó tanulók munkavégzése és szabadsága

  • adozona.hu

Milyen munkarendben foglalkoztathatók a szakképzési munkaszerződés alapján dolgozó tanulók, illetve hogyan kell kiadni a szabadságukat? Olvasói kérdésekre Hajdú-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Az XY Kft.-nél szakképzési munkaszerződéssel dolgoznak tanulók, az egyik 1 éves munkaszerződéssel, a másik 2 éves munkaszerződéssel. Hetente 2 napot dolgoznak, napi 8 órában. 14. évfolyamosok. Idén a szabadságukat (időarányosan) a szünetben ki tudjuk írni. A 2022. évben az éves 30 nap szabadságot hogyan kell kiadni számukra? A nyári hónapban folyamatosan lehet kiadni? Mivel a 2 éves szerződéssel dolgozó tanuló 2023. augusztus 31-éig van, a nyári munkavégzés hogyan történik? Minden nap, vagy csak hetente 2 napot kell dolgozniuk, ugyanazért a bérért? Nyáron nincs iskola.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A szakképzési törvény 84. § (4) bekezdése szerint a tanulót, illetve a képzésben részt vevő személyt a tizennyolcadik életévének betöltése évének utolsó napjáig évente 45 munkanap, ezt követően évente 30 munkanap szabadság illeti meg. A szabadság kiadásánál figyelemmel kell lenni az őszi, téli, tavaszi és nyári szünet rendjére.

További rendelkezés, hogy a nyári szünetben legalább 15 munkanap szabadságot a tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy kérésének megfelelő időpontban egybefüggően kell kiadni. Mindebből az következik, hogy kiadható folyamatosan nyáron is a szabadság, azonban mivel a további szünetekre is tekintettel kell lenni, nem javaslom valamennyi nap kiadását.  

A munkarend tekintetében a törvény szerint a tanuló teljes napi munkaideje nem haladhatja meg a napi 8 órát, fiatal munkavállaló esetében a napi 7 órát.

Legfeljebb kéthetes munkaidőkeretet lehet elrendelni, rendkívüli munkaidő pedig nem rendelhető el.

Ezen szabályok betartása mellett lehet nyáron, a szünidőben is foglalkoztatni a tanulókat, illetve megszervezni a beosztásukat.

Ha a munkabért a hetente 16 órára figyelemmel állapították meg, abban az esetben ezt kell alapul venni (hacsak nem állapodtak meg abban a szakképzési munkaszerződésben, hogy két napra osztható be, abban az esetben több napra is szét lehet osztani ezen órákat).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Személyautó-eladás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Online számla rendszer

Kelemen László

adószakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs