hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szakképzési munkaszerződéssel dolgozó tanulók munkavégzése és szabadsága

  • adozona.hu

Milyen munkarendben foglalkoztathatók a szakképzési munkaszerződés alapján dolgozó tanulók, illetve hogyan kell kiadni a szabadságukat? Olvasói kérdésekre Hajdú-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Az XY Kft.-nél szakképzési munkaszerződéssel dolgoznak tanulók, az egyik 1 éves munkaszerződéssel, a másik 2 éves munkaszerződéssel. Hetente 2 napot dolgoznak, napi 8 órában. 14. évfolyamosok. Idén a szabadságukat (időarányosan) a szünetben ki tudjuk írni. A 2022. évben az éves 30 nap szabadságot hogyan kell kiadni számukra? A nyári hónapban folyamatosan lehet kiadni? Mivel a 2 éves szerződéssel dolgozó tanuló 2023. augusztus 31-éig van, a nyári munkavégzés hogyan történik? Minden nap, vagy csak hetente 2 napot kell dolgozniuk, ugyanazért a bérért? Nyáron nincs iskola.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A szakképzési törvény 84. § (4) bekezdése szerint a tanulót, illetve a képzésben részt vevő személyt a tizennyolcadik életévének betöltése évének utolsó napjáig évente 45 munkanap, ezt követően évente 30 munkanap szabadság illeti meg. A szabadság kiadásánál figyelemmel kell lenni az őszi, téli, tavaszi és nyári szünet rendjére.

További rendelkezés, hogy a nyári szünetben legalább 15 munkanap szabadságot a tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy kérésének megfelelő időpontban egybefüggően kell kiadni. Mindebből az következik, hogy kiadható folyamatosan nyáron is a szabadság, azonban mivel a további szünetekre is tekintettel kell lenni, nem javaslom valamennyi nap kiadását.  

A munkarend tekintetében a törvény szerint a tanuló teljes napi munkaideje nem haladhatja meg a napi 8 órát, fiatal munkavállaló esetében a napi 7 órát.

Legfeljebb kéthetes munkaidőkeretet lehet elrendelni, rendkívüli munkaidő pedig nem rendelhető el.

Ezen szabályok betartása mellett lehet nyáron, a szünidőben is foglalkoztatni a tanulókat, illetve megszervezni a beosztásukat.

Ha a munkabért a hetente 16 órára figyelemmel állapították meg, abban az esetben ezt kell alapul venni (hacsak nem állapodtak meg abban a szakképzési munkaszerződésben, hogy két napra osztható be, abban az esetben több napra is szét lehet osztani ezen órákat).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Értékpapírszámla jutalékból

Nagy Norbert

adószakértő

Gyes mellett egyéni vállalkozó

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs