hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szabadságolások az ünnepek körül

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Közelednek az ünnepek, illetőleg a naptári év vége. Érdemes így áttekinteni, hogy a munkáltatóknak a szabadság kiadása terén milyen kötelezettségei vannak. Ennek keretében azt is bemutatjuk, hogy a szabadság mely esetekben tolható át a következő évre. Lássuk akkor a tudnivalókat!

Mikor tolható át szabadság 2020-ra?

A szabadságot a munkavállaló meghallgatását követően a munkáltató adja ki. Ez azt is jelenti, hogy a munkáltató felelős azért is, ha a szabadság nem került teljes mértékben kiadásra. Fő szabály szerint a szabadságot az esedékesség évében kell kiadni, hiszen annak funkciója a munkavállaló pihentetése. Éppen ez az alapja annak is, hogy a szabadság pénzben nem váltható meg. A következő esetekben tolható át szabadság 2020-ra:

A szabadságot, ha a munkaviszony október elsején vagy azt követően kezdődött, a munkáltató az esedékességet követő év, azaz 2020. március 31-éig adhatja ki. A szabadságot, ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett szabályszerűen kiadni, az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül ki kell adni. Az esedékesség évében kell kiadottnak tekinteni a szabadságot, ha igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik és a szabadság következő évben kiadott része nem haladja meg az öt munkanapot. Ebben az esetben a szabadságot 2020. január 8. napjáig ki kell adni. 2020. december 31. napjáig adható ki az életkori pótszabadság, ha ebben a felek 2019-ben megállapodnak. Végezetül 2020. március 31. napjáig adható ki kollektív szerződés rendelkezése alapján a szabadság egynegyede.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja milyen esetben van joga a munkáltatónak a munkavállaló visszahívására, szabadságának megszakítására, mi történik, ha a munkavállalónak van szabadsága, de azt nem kapja meg, illetve megtudhatja azt is, hogy mi a helyzet a 14 nap egybefüggő szabadsággal!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs