hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Sokat bukhat, ha erre nem figyel, mielőtt munkába áll

  • dr. Hajdu-Dudás Mária

Kellemetlen meglepetések sorát lehet megelőzni azzal, ha a munkáltatók és a munkavállalók a két fél kölcsönös megállapodása alapján írásban megkötött szerződésben pontosan rögzítik a munkavégzés egyes szabályait, annak díjazását. A gyakorlatban azonban sok esetben jellemző, hogy a munkavállalóknak nincs beleszólásuk a szerződés tartalmába, sőt, sok esetben nem is kötnek velük írásbeli szerződést. Cikkünkben összefoglaltuk, hogy milyen fontos munkajogi szabályokkal érdemes tisztában lenniük a munkáltatóknak és a munkavállalóknak.

A munkaszerződés megkötésére irányuló eljárás során kétféle munkáltatói szemlélet jellemző. Azok a munkaadók, akik kivételes szakértelemmel, nagy gyakorlattal és magas kvalitással rendelkező munkavállalót kívánnak alkalmazni, a szerződés tartalmának egyeztetése során partnerek, azt a jövendő dolgozó érdemben is alakíthatja, alkupozícióban van. Ez elsősorban a multinacionális cégekre, valamint a pénzügyi szektorra jellemző, és nem kizárólag a vezető állású munkavállalók, hanem egyebek között a programozó, stratégiai beszerző, elemző munkakörök esetén is van rá számos példa.

A másik eset, amikor a munkavállaló és a munkáltató nem egyenrangú felek, a munkaadó diktál, a kényszerhelyzetben lévő, akár hosszú ideje állást kereső munkavállalónak nincs beleszólása a szerződés tartalmának alakításába, miközben a megállapodásnak ez az alapja. A gyakorlatban a szerződés legfontosabb elemének az alapbért és a béren kívüli juttatásokat tekintik a munkavállalók,  miközben hasonlóan súlyos problémát okozhat, ha a munkáltató erőfölényével élve kihasználja a dolgozóval szemben a munka törvénykönyve (Mt.) adta lehetőségeket.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből kiderül, hogy a munkáltatókra nézve is számos hátrányos következménye lehet annak, ha elmulasztják írásba foglalni a szerződést.
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs