hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjba küldhető-e, elbocsátható-e a korhatárt betöltött munkavállaló?

  • adozona.hu

Egy kft.-nél van egy öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött férfi munkavállaló, aki nem akar nyugdíjba menni. Kötelezheti-e erre a munkáltató, illetve fel lehet-e neki mondani? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd válaszolt.

Nem kötelezhető arra az érintett munkavállaló, hogy nyugdíjba vonuljon, ez a saját belátásán múlik. Ugyanakkor a felmondásnak nincs akadálya, feltéve, ha a munkavállaló rendelkezik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel. A munka törvénykönyve (Mt.) 294. paragrafus (1) bekezdés g) pontjának  ga) alpontja szerint nyugdíjas munkavállaló, aki az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és rendelkezik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel (öregségi nyugdíjra való jogosultság).

Könnyítést engedő szabály, hogy a munkáltató nem köteles indokolni a határozatlan tartamú munkaviszony felmondással történő megszüntetését, ha a munkavállaló nyugdíjasnak minősül. Lényeges továbbá, hogy nem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha a felmondás közlésének időpontjában nyugdíjasnak minősül. Felmondási időre természetesen jogosult lesz.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Export szolgáltatás mérnöki tevékenység

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfabevallás 8. sora

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3