hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A NAV-nál szolgálati jogviszonyban álló kismama foglalkoztatásának jogszabályi előírásai

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

A szülési, illetve fizetés nélküli szabadságról visszatérők jogai sok esetben eltérőek annak függvényében, melyik törvény alá tartoznak. Mostani cikkünkben a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) szolgálati jogviszonyban álló kismamák jogait fogjuk bemutatni, fókuszálva a várandósság időszakára és a munkába való visszatérésre.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal személyi állományának jogállásáról szóló 2020. évi CXXX. törvény foglalkozik a NAV-nál szolgálati jogviszonyban dolgozók jogaival, kötelezettségeivel, foglalkoztatásuk szabályos részleteivel.

A várandósság időszakában a jogszabály kitér arra, milyen körülményeket kell biztosítania a munkavállaló munkakörével kapcsolatosan is, hogy az egészségügyi szempontból megfelelő legyen. A 48. § fejti ki a várandós foglalkoztatott kinevezésének esetlegesen szükséges módosítását:

(1) A nőt várandóssága megállapításától gyermeke egyéves koráig az állapotának egészségügyi szempontból megfelelő munkakörbe kell ideiglenesen áthelyezni vagy a meglévő munkakörében a munkafeltételeket kell megfelelően módosítani, ha munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi vélemény bemutatása alapján a munkakörében nem foglalkoztatható.

Megjelent a HVG Tb 2023 különszáma – digitális változatban is

(2) Az (1) bekezdés szerinti foglalkoztatottat a munkavégzési kötelezettség alól mentesíteni kell, ha az egészségi állapotának megfelelő foglalkoztatása a foglalkoztató NAV szervnél nem lehetséges, vagy ha az (1) bekezdés alapján felajánlott munkakört nem fogadja el.

(3) A foglalkoztatott a felajánlott munkakörnek megfelelő illetményre jogosult, ami a korábbi munkaköre szerinti illetménynél kevesebb nem lehet. A munkavégzés alóli felmentés idejére illetménye illeti meg, kivéve, ha a felajánlott munkakört alapos ok nélkül nem fogadja el.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megismerheti többek között a felmentési védelem, a munkaidő-kedvezmény, továbbá a munkába való visszatérés jogszabályi előírásait.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkáltatói kölcsön és munkabérelőleg

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Unión belüli munkavégzés, Spanyolország

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs