hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaidő ajándékba, avagy lehet-e kivételezni a munkavállalók között?

  • adozona.hu

Adhat-e különböző munkaidő-kedvezményt tetszőlegesen, alkalomszerűen egyes munkavállalóknak a munkáltató? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám jogi szakértő válaszolt.

Olvasónk a következők után érdeklődött: „Mennyire jogszerű az a munkáltatói gyakorlat, mely szerint a kollégák egy része a munkáltatói jogkör gyakorlójának jóváhagyásával különböző munkaidő-kedvezményekben részesül. A kedvezményezett munkavállalói kör külföldi utazásra tekintettel plusz szabadnapokat kap (pedig, mint tudjuk, az utazási idő nem része a munkaidőnek), de nem egységes, előre meghatározott elvek alapján, hanem sokszor ad hoc, személyes szimpátia vagy számunkra ismeretlen elvek szerint. A kedvezményezetti kör másik csoportjának a munkáltató engedélyezi az otthoni munkavégzést, a beosztás szerinti munkanapok egy részére, vagy akár úgy, hogy a munkavállaló a munkaszerződésben foglaltnál rövidebb napi munkaidőt teljesít a munkahelyen és ezt a munkáltató kiegészíti a szerződés szerinti munkaidőre. Milyen jogorvoslati lehetőséggel élhet a többi munkavállaló, vagy „tűrnie kell” a kialakult gyakorlatot?”

Nem hiszi el, hogy ez mennyire gyakori panasz! – reagált a kérdésre szakértőnk, mielőtt jogi fejtegetésbe kezdett.

A kérdésre a válasz nem a munkaidő-kedvezmény kategóriájában rejlik, de akkor tekintsük át a helyzetet innen kezdve – válaszolta Kéri Ádám. A munkaidő-kedvezmény (szabadidő) kötelező eseteit az Mt. felsorolja. Ilyennek minősül például a tanulmányi munkaidő-kedvezmény vagy például a szakszervezeti munkával kapcsolatos munkaidő-kedvezmény is. A munkaidő-kedvezmény lényege abban ragadható meg, hogy a munkavállaló mentesül a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. Az Mt. még számos ilyen esetet is felsorol, egyben azt is meghatározza, hogy jár-e erre az időre távolléti díj (vagy díjazás).

Az Mt. azt is kimondja ugyanakkor, hogy ez a kör nem zárt. A munkáltató más, egyéb esetben is engedélyezhet munkaidő-kedvezményt, illetve lényegében mentesítheti a munkavállalót a munkavégzési/rendelkezésre állási kötelezettség alól. A munkáltató kompetenciájába tartozik az is, hogy kötetlen munkavégzést engedélyezzen. A kötetlen munkaidő-beosztás alapja az Mt. 96. §-a, azaz a munkáltató azon joga, hogy a munkaidőt beossza. Távmunkavégzésre (otthoni munkára) is lehetőség van. Az Mt. 196. §-a alapján azonban ezt munkaszerződésben kell a feleknek (kétoldalúan) szabályozni.

Mi történik akkor, ha a munkáltató egyes munkavállalókkal kivételt tesz és számukra tágabb munkavégzési kereteket biztosít? A válasz abban rejlik, hogy a munkáltató javára, az ő érdekében és az ő utasítására történik a munkavégzés a munkaviszonyban, a munkavállaló munkaidejét is ő osztja be. Mozgásterét némi korlátok szűkítik, ezt a célt leginkább az egyenlő bánásmód követelménye tölti be. Nem minden önkényes lépés sérti ugyanakkor az egyenlő bánásmód követelményét. A bírói gyakorlat abban is egységes, hogy a személyes ellenszenv, rokonszenv nem jogilag védett tulajdonság (szempont), melyre ilyen igény alapítható lenne. A „kivételezés” általánosságban joggal való visszaélésnek sem minősül.

Az a terület, ami a jog érzékenységét eléri: a fizetés területe. Egyenlő munkáért ugyanis egyenlő bért kell fizetni. A kérdésben ez problémaként nem vetődött fel.

Végezetül szakértőnk megjegyezte, hogy a munkavégzés folyamán sok olyan eset van, amikor a munkáltató különbséget tesz valakivel, másokkal pedig nem. Picit többet késhet, a határidőket vele szemben lazábban kezeli stb. Ez a többiekre nézve nyilván bántó, de nem éri el azt a szintet, amire a jog reagál. Arra viszont reagál a jog, ha valakire a munkáltató „rászáll” valamilyen, úgynevezett védett tulajdonsága, vagy szakmai kritikája miatt. Ha emiatt éri a munkavállalót hátrány, ez már orvosolható lenne. Bizonyítási nehézségek azonban itt is felmerülhetnek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építőipari szolgáltatásnál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlaneladás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély nevére szóló számla fizetése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs