hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Módosult a munka törvénykönyve, bővültek az alkalmazottak jogai Romániában

  • MTI

Bővültek az alkalmazottak jogai Romániában, miután szombaton hatályba lépett a munka törvénykönyvének módosítása, amely több európai ajánlást ültetett át a romániai jogrendbe – közölte az MTI.

Az Agerpres hírügynökség összefoglalója szerint a romániai munkavállalóknak ezentúl lehetőségük lesz gondozási szabadságot kivenniük, váratlan, sürgősségi helyzetekben elkéredzkedniük, és kérhetik áthelyezésüket egy kedvezőbb munkakörülményeket kínáló megüresedett állásba.

Augusztustól hatályos EU irányelvek és az Mt. várható módosításai – videó

A munkáltató – írásbeli kérésre – köteles egy naptári évben öt munkanap gondozási szabadságot kiadni az alkalmazott súlyos egészségi állapotban lévő hozzátartozója, vagy vele közös háztartásban élő személy gondozása érdekében. A kollektív szerződéssel meghosszabbítható gondozási szabadság nem számít bele a pihenőszabadságba, a munkavállalók társadalombiztosítása pedig erre az időszakra is kiterjed, járulékbefizetési kötelezettség nélkül.

Azok a munkáltatók, akik megtagadják ezt a jogot a gondozási szabadságra jogosult munkavállalótól, 8000 lejig (670 ezer forint) terjedő bírsággal büntethetők.

A romániai alkalmazott mostantól legfeljebb tíz napot hiányozhat a munkahelyéről valamely előre nem látott sürgősségi helyzet, betegség, baleset esetén, amelyek elengedhetetlenné teszik jelenlétét, de utólag – a munkáltatóval történő egyeztetés alapján – be kell pótolnia a hiányzást.

Az alkalmazott írásbeli kérésére a munkáltató köteles apasági szabadságra engedni őt. Romániában augusztusban valamennyi gyermek (nemcsak az első) születésére kiterjesztették az apasági pótszabadság igénylésének jogát, időtartamát pedig az eddigi ötről tíz napra növelték.

Tilos elbocsátani a munkavállalót amiatt, hogy él törvényes jogaival. Nem bocsátható el az alkalmazott az apasági szabadság vagy a gondozási szabadság ideje alatt, és abban az időszakban sem, amikor váratlan, sürgősségi helyzet, családon belül bekövetkezett betegség vagy baleset miatt hiányzik a munkahelyéről. Az alkalmazottak kérésére a munkáltató – meghatározott időszakra – egyéni munkarendet szabhat meg minden alkalmazottjának, beleértve azt is, aki gondozási szabadságon van.

A hétfőn kihirdetett jogszabály a közigazgatási törvénykönyvön is módosított. Az egyik előírás értelmében a köztisztviselők is dolgozhatnak havonta maximum öt napot távmunkában, amennyiben 11 évesnél kisebb gyerekük van, valamely hozzátartozójukat gondozzák, egészségi állapotuk nem teszi lehetővé, hogy bemenjenek munkahelyükre, vagy olyan feladatot látnak el, amelyet az intézmény vezetőjének megítélése szerint távmunkában is lehet végezni. A közintézmények vezetői ezen kívül írásban rendelkezhetnek a rugalmas munkaidő további formáiról.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

USA-ba távmunka

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Küldöldi kiküldetés

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs