hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Dolgozók alkoholszondás ellenőrzése: bevezetheti a munkáltató vagy sem?

  • adozona.hu

Megteheti-e a munkáltató, hogy alkoholszondás ellenőrzést vezet be, amelynek használatához egy szabályzatot készít? Kaphat-e fizetetlen, igazolt távollétet az a munkavállaló, aki előre jelzi, hogy alkoholos befolyásoltság alatt áll? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: cégünknél szabályzat készül, és bevezetésre kerül az alkoholszondás ellenőrzés. A vezetőség azt szeretné, hogy ha a munkavállaló előre szólna, akár otthonról, akár a céges külső portán, hogy alkohol befolyása alatt áll és kérné, hogy aznap nem jönne be dolgozni, akkor a munkavállalónak arra a napra igazolt, nem fizetett távollétet adnának. Megteheti ezt a munkáltató? Vagy csak akkor adhat nem fizetettet, ha bebizonyosodik szondás ellenőrzésnél az ittasság?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Nézzük akkor a munkáltató gyakorlatát! A munkáltató zéró toleranciát bármikor, jogszerűen meghirdethet különösképpen fizikai munkakörökben, ahol az enyhe befolyásoltság is veszélyezteti a munkavállaló, illetve a munkavégzés hatókörében tartózkodó személyek egészségét, testi épségét.

Olvassa el az Adózóna „A nap kérdése: ki kell-e léptetni a munkavállalót, ha eléri a nyugdíjkorhatárt, illetve jár-e neki végkielégítés?”, „Kötelezhető-e a munkavállaló saját mobiltelefonja leadására a munkahelyen?” és „Veszélyes eszköz a gumipók – amikor nem felelős a munkáltató az üzemi balesetért” című írását!

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) a következőket fekteti le:

11/A § (1) A munkavállaló a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizhető. Ennek keretében a munkáltató technikai eszközt is alkalmazhat, erről a munkavállalót előzetesen írásban tájékoztatja.

51. § (4) A munkáltató biztosítja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit.

52. § (1) A munkavállaló köteles
a) a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni.


A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) a következőket írja elő:

2. § (3) Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményei megvalósításának módját – a jogszabályok és a szabványok keretein belül – a munkáltató határozza meg.

Amennyiben a munkavállaló előre jelzi, hogy nincsen munkaképes állapotban és ezért igazolt, de nem fizetett távollétet kap, megfelel a hatályos előírásoknak. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a vétkes kötelezettségszegésnek nem lehet más következménye is. Amennyiben erre több alkalommal is sor kerül a munkavállaló munkaviszonya akár meg is szüntethető.

Amennyiben a munkavállaló maga nyilatkozik az ittasságáról, nem szükséges szondáztatás. Nyilvánvalóan ennek a következményeivel tisztában van. Más kérdés, hogy mi történik, ha ezt nem jelzi előre. Ilyenkor sem azért kell majd szembenéznie a jogkövetkezményekkel, hogy nem jelezte, hanem, hogy ittas volt.

Amennyiben előző nap a munkavállaló elfogyasztott egy pohár bort, azt másnap a szonda kijelezheti, de jellemzően a munkáltatók sem az abszolút 0 szintet követelik meg. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a munkavállaló nem jelzi, mert nem gondolja magát befolyásoltnak. Ha ilyenkor kiderül, hogy az anyagcseréje lassabb, és a véralkoholszintje emiatt magasabb legközelebb, ezt majd figyelembe fogja venni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész-értékesítés

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Kft. ingatlanvásárlása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Kártalanítás – kártérítés áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs