hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lombik programban résztvevők jogai a munkaviszonyukban

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Milyen munkajogi védelem illeti meg az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésben résztvevő nőket, illetve párokat? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások végzésére vonatkozó, valamint az ivarsejtekkel és embriókkal való rendelkezésre és azok fagyasztva tárolására vonatkozó részletes szabályokról szóló 30/1998 NM rendelet határozza meg, mi minősül emberi reprodukciós eljárásnak. E jogszabályból derül ki az is, hogy kik vehetnek részt az eljárásban és milyen kritériumoknak kell megfelelni. Arról is rendelkezik, hogy mennyi időnek kell eltelnie két kezelés között, amely a munkajogi védelem miatt különösen fontos:

2. § (1) Reprodukciós eljárásként az 1. számú mellékletben meghatározott egyes eljárások végezhetők úgy, hogy két reprodukciós beavatkozás között

a) a házastárs, illetve élettárs ivarsejtjeivel vagy adományozott ivarsejttel végzett mesterséges ondóbevitel esetén legalább 20 napnak,

b) egyéb beavatkozás esetén legalább három hónapnak

kell eltelnie.

Sajnos sok esetben elmondható, hogy több kezelésen kell egy párnak részt vennie, míg a várandósság beigazolódik, és külön stresszfaktor lehet az a tudat, hogy a kezelések között a munkavállaló akár elküldhető. Nézzük meg az ide vonatkozó jogszabályt:

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 65. § (3) A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt

e) a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap tartama alatt.

Kérdésként merülhet fel, hogy pontosan meddig tart a felmondási védelem, és mi a helyzet abban az esetben, ha az emberi reprodukciós eljárásban részt vevő munkavállaló egy sikertelen kezelés után új kezelésben való részvételt tervez, de egyből ezt nem teheti meg a kötelező szünet miatt.

A 13/2018. számú munkaügyi elvi határozat mutat irányt ebben a tekintetben: „Az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés – de legkésőbb annak megkezdésétől számított 6 hónap időtartam – alatti felmondási védettség úgy értelmezendő, hogy az esetlegesen sikertelenül befejeződött kezelés után e védettség megszűnik, de ezen okból az újabb emberi reprodukciós eljárással ismételten elkezdődik a munkáltatói felmondás tilalmának időtartama.”

A kezelés időtartama alatt tehát védett a munkavállaló, de legfeljebb hat hónapig. Ha a kezelés sikertelenül zárul, akkor a kezelések közötti időszakban a munkavállaló nem áll felmondási védelem alatt, így a munkáltatói felmondás közölhető. Ellenben, ha újra kezelésben vesz részt az adott személy, a felmondási védelem újra megilleti.

A munkavállaló akkor tud élni a felmondási védelemmel, amennyiben a munkáltató tud a védelem okáról, hátteréről, tehát hogy a munkavállaló emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésben vesz részt. Ahhoz, hogy a védelem fennálljon és ne legyen stressz a munkavállaló számára, érdemes a munkáltatót tájékoztatni előre a kezelésben való részvételről. Ha ezt nem teszi meg és a munkáltató ebben az időszakban adja át a munkavállaló számára a munkáltatói felmondást, a munkavállaló még közölheti a kezelésben való részvételét (65. § (5). A munkavállaló a (3) bekezdés a) és e) pontjában meghatározott körülményre akkor hivatkozhat, ha erről a munkáltatót tájékoztatta. A felmondás közlését követő munkavállalói tájékoztatástól számított tizenöt napon belül a munkáltató a felmondást írásban visszavonhatja.

Munkaidő-kedvezmény is megilleti az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésben résztvevő munkavállalókat:

55. § (1) A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól

b) a jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő, egészségügyi intézményben történő kezelés tartamára.

Van olyan munkavállaló, aki táppénzen van a kezelés alatt, esetleg az adott napokra szabadságot vesz ki. Érdemes tudni, hogy a kezelés idejére mentesül a munkavállaló a munkavégzési kötelezettség alól, ez időszak azonban nem korlátlan, hanem kifejezetten az adott intézményben történő vizsgálat, kezelés idejére vonatkozik.

A kérdés már csak az, ha a munkavállaló távol van, munkaidő-kedvezmény illeti meg, jár-e bérezés ezen időszak alatt. A választ a 146. paragrafus adja meg:

146. § (3) A munkavállalót távolléti díj illeti meg

a) a szabadság tartamára,

b) az 55. § (1) bekezdés c)-g) és j) pontjában, valamint az 55. § (2) bekezdésében meghatározott esetben,

c) az 55. § (1) bekezdés i) pontban meghatározott esetben, ha tanúként hallgatják meg,…

Az előzőekben láthattuk, hogy az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezeléseket az 55. § b) pontja határozza meg, amely azonban nem szerepel a fenti listában – vagyis nem jár távolléti díj, bérezés erre az időszakra.

A munkaidő-kedvezménnyel azonban csak akkor tud élni a munkavállaló, ha a kezelésről a munkáltatót tájékoztatja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Megbízási szerződés mellett költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Törzstőkeemelés

dr. Koltay Zsolt Miklós

ügyvéd

budlegal Ügyvédi Társulás

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1