hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkajogi viták: itt a lista, mikor dönt a bíróság, és mikor nem

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Kiemelkedően fontos terület a munkajogban, hogy a munkavállalók milyen ügyekben tudják érvényesíteni az érdekeiket. Ezeket a kérdéseket több oldalról is érdemes megvilágítani. Elsőként azt kell tisztázni, mit is tekint a jog munkajogi igénynek. Ezt követően pedig azt nézzük meg, hogy ezeket az igényeket milyen fórumon lehet érvényesíteni.

A munka törvénykönyve (Mt.) úgy fogalmaz, hogy a munkavállaló és a munkáltató a munkaviszonyból vagy az Mt.-ből levezethető, a szakszervezet, az üzemi tanács Mt.-ből, kollektív szerződésből, vagy üzemi megállapodásból származó igényét bíróság előtt érvényesítheti. Munkajogi igényről tehát akkor beszélünk, ha az munkaviszonyból, az Mt.-ből, kollektív szerződésből, illetve üzemi megállapodásból ered.

A munkajogi igény és a munkaügyi perek kategóriája nem azonos, utóbbi ugyanis számos más elemet is magában foglal. A munkaügyi perek közé tartozik a munkajogi igény [Mt. 285. § (1) bekezdés] érvényesítésével kapcsolatos, a közalkalmazotti, kormányzati szolgálati és közszolgálati, a szolgálati és a munkavégzési kötelezettséggel járó szövetkezeti tagsági jogviszonyból (a továbbiakban: munkaviszony) származó per.

Törvény ezeken túl más ügyekben is a munkaügyi perre vonatkozó szabályok alkalmazását írhatja elő. Ezen túlmenően a munkavállaló és a munkáltató közötti, a munkaviszonnyal közvetlen kapcsolatban lévő jogra alapított igény munkaügyi perben is érvényesíthető.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben bemutatjuk, hogy mely munkajogi igényeket bírálják el a munkaügyi bíróságok, s melyek azok az ügyek, amelyek más hatóságok hatáskörébe tartoznak.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs