hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Két sör miatt rúgták ki: így szondáztathat a munkáltató

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A munkáltatóknak nemcsak lehetőségük, hanem adott esetben kötelességük is, hogy kiszűrjék az alkoholos állapotban munkára jelentkező dolgozókat. Volt, akinek a szabadidejében elfogyasztott két üveg sör okozta a vesztét, hiába volt csak minimális szintű alkohol a szervezetében. Cikkünkben bírósági ítéleteken keresztül mutatjuk be az egyes eseteket.

Az alkoholfogyasztás a munkára képes állapotot korlátozhatja vagy kizárhatja. Az alkoholos, posztalkoholos hatás alatt álló munkavállaló veszélyes, akár halálos kimenetelű balesetet is okozhat. A munkáltató kötelezettsége az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása és ezek betartatása a munkavállalóval. Ennek érdekében lehetősége van alkoholszonda, alkoholteszt alkalmazására.

Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményei megvalósításának módját – a jogszabályok és a szabványok keretein belül – a munkáltató határozza meg. A munka törvénykönyve az általános rendelkezések között rögzíti a munkáltató ellenőrzési kötelezettségét (11. §), amely csak a munkaviszonnyal összefüggő magatartásra vonatkozhat, és az emberi méltóságot nem sértheti.

Tehát a munkáltatónak kötelezettsége is annak vizsgálata, hogy a munkavállaló munkaideje alatt munkára képes állapotban van-e. Ebből következően a munkáltató köteles rendszeresen meggyőződni arról, hogy a munkavállalók betartják-e a rájuk vonatkozó alapvető rendelkezéseket, erre hivatkozással meg is szondáztathatja a munkavállalókat.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben konkrét jogeseteken keresztül mutatjuk be egyebek között azt, hogy mi a különbség az alkoholtól befolyásolt állapot és a teljes alkoholtilalom között. 

A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó euróban fizethet-e ki egyéni vállalkozói kivétet?

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Térítés nélküli gyógyászati eszköz könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Előre értékesítés lehetősége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs