Így tárgyaljon a munkáltatóval, ha visszamenne dolgozni csed, gyed, gyes után!

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

A gyermekével otthon lévő munkavállalónak érdemes alaposan felkészülnie a munkahelyére történő visszatérésre, tisztában lenni azzal, milyen esetekben kell visszavennie a munkáltatónak, milyen lehetőségei vannak a jövőbeni foglalkoztatása során, mi jár neki, ha esetleg elbocsátják. Cikkünkben számba vesszük, mire érdemes figyelniük az érintett munkavállalóknak.

Fizetés nélküli szabadság megszakítása

A munkavállalónak joga van a gyermek 3 éves koráig otthon maradni fizetés nélküli szabadságon [2012. évi I. törvény (Mt.) 128. §], ha hamarabb szeretne visszatérni dolgozni, arra is megvan a lehetősége. A fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg [133. § (2) bekezdés], tehát munkavállalóként arra kell figyelni, hogy legalább 30 nappal előre jelezni kell a visszatérési szándékot a munkáltatónak.

Nem egy olyan esettel lehet találkozni a gyakorlatban, hogy a munkáltató jelzi, nem tudja/akarja visszavenni a munkavállalót, maradjon még otthon a gyermekkel. Elképzelhető, hogy valóban nem tudja visszavenni a munkáltató a dolgozót, ettől függetlenül a munkavállaló dönthet úgy, hogy a fizetés nélküli szabadságát megszünteti, és újra aktív állományba szeretne kerülni. Több kimenetele lehet az esetnek, elképzelhető, hogy a munkaviszony végül megszűnik, mert a munkáltatónak van valós és okszerű indoka arra, hogy a munkavállalót tovább nem foglalkoztatja.

Az is lehet azonban, hogy a munkáltató nem akarja visszavenni a munkavállalót, mert elégedett azzal az alkalmazottal, aki helyette dolgozik. Ez nem megfelelő indok a munkaviszony megszüntetésére munkáltatói oldalról, csak szeretné elodázni, hogy foglalkoznia kelljen az otthon lévő munkavállalóval. Ha tehát a munkavállaló tehát ilyen helyzetben ragaszkodik a fizetés nélküli szabadság megszüntetéséhez, akkor ennek eleget kell tennie a munkáltatónak.

Sok esetben tapasztalható, hogy 30 nap alatt semmit nem válaszol a munkáltató a munkavállaló közlésére, vagy ha reagál is, nem nyilatkozik a következő lépésről, lehetőségekről. A munkavállaló pedig nem tudja, hogy mitévő legyen a 31. napon. A javaslat az, ha nem tudja biztosra, hogy a munkáltató elkezdte kiadni a felhalmozódott szabadságnapjait, akkor mindenképpen jelenjen meg a 31. nap reggelén munkakezdésre a munkahelyén, hogy a munkavégzési kötelezettségének eleget tegyen. A munkáltatónak valamit lépnie kell erre. Szabadságot nem adhat arra a napra, mert azt 15 nappal előre jeleznie kellett volna. Így tehát állásidőt kell fizetnie.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben a bérfejlesztésre, a részmunkaidőre, illetve a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére vonatkozó fontos tudnivalókat ismertetjük!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felügyeleti intézkedés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Őstermelő tárgyi eszköz

Lepsényi Mária

adószakértő

Bérleti díj

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs