hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így lehet kirúgni a gyedről visszatérni szándékozó kismamát

  • adozona.hu

Elbocsátana a munkahelye egy étteremvezetőként szülni ment kismamát, arra hivatkozással, hogy a távozása utáni átszervezés révén egy kollégája kapta meg a feladatkörét. Az érintett munkáltató kérdéseiben arra kért választ, hogy ezt miként tudja megvalósítani. dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőn válaszolt

Étteremvezetői munkakörből szülni elment kismama szóban jelezte, hogy meg kívánja szakítani a fizetés nélküli szabadságát, és gyermekét bölcsődében kívánja elhelyezni. (A gyermek 1,5 éves.) A bölcsőde által kért munkáltatói igazolást a társaság kiállította. Ugyanakkor a kismama munkakörét – a távozása utáni átszervezés révén – egy kollégája kapta meg, aki így több feladatkört is ellát egy személyben.

A helyzetet bonyolítja, hogy az étterem működése megkívánja, hogy időnként hétvégén, illetve éjszakai órákban is (rendezvények idején) jelen legyen az étteremvezető, ezt viszont – ha jól értelmeztük – a jogszabályok szerint egy kismamától nem követelhetjük meg.

Olvasónk a következő kérdéseket tette fel szakértőnknek:

1.) A kismamát a felmondási védelem azután is védi, hogy a fizetés nélküli szabadságát nyilatkozatával megszüntetni kéri?

2.) Ha fel lehet neki mondani az átszervezésre és a minőségi cserére való hivatkozással, akkor ezt milyen időpontban kellene megtenni?

3.) Nem probléma-e ebből a szempontból a bölcsőde részére adott "szándéknyilatkozat"? Hivatkozhat-e rá a kismama egy esetleges munkaügyi vitában?

4.) Az étterem tulajdonosa felszolgálói állást ajánlana a kismamának; ezt a feladatot állandó nappali munkaidőben is el lehet látni. Megfelelő-e a munkáltató eljárása, ha elsősorban ezt javasolja, és ha a munkavállaló nem kíván élni ezzel a lehetőséggel, akkor a fentiekre hivatkozva (vagy arra, hogy az időbeosztás miatt nem tudja ellátni az eredeti feladatkörét) felmondja a munkaviszonyát?

Szakértőnk a következő válaszokat adta:

Mivel már nincs fizetés nélküli szabadságon a kismama, nem áll felmondási tilalom alatt. A felmondás azonban – mivel a gyermek nem töltötte be a 3. életévét – feltételhez kötött [felmondási korlátozás, munka törvénykönyve (Mt.) 66. § (6) bekezdés].

Ennek lényege, hogy a határozatlan tartamú munkaviszonyt a munkáltató, a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással csak abban az esetben szüntetheti meg, ha a munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi (magatartással indokolt „rendkívüli ok”).

A munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból (amiről jelen esetben a kérdező írt) akkor is felmondhat a munkáltató, ha a szervezetnél, illetve a munkaszerződésben meghatározott (ennek hiányában szokás szerinti) munkahelyén nincs más, a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen munkakör, vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.

Azaz, ha van jogszerű indoka a felmondásnak, az nem közölhető, míg a munkáltató nem tett eleget az állás-felajánlási kötelezettségének.

Az átszervezés és a minőségi csere is lehet megfelelő indok. Arra kell ügyelni, hogy az írásba foglalt indokolás megfeleljen a valóságosság, okszerűség és világosság követelményének, abból pontosan megállapítható legyen, hogy miért nincs szükség a munkáltatónál a munkavállaló munkájára.

A kismama esetében, míg a gyermeke be nem tölti a 3. évét, egyenlőtlen munkaidő-beosztás csak a hozzájárulása esetén alkalmazható, a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be, rendkívüli munkaidő vagy készenlét, éjszakai munka nem rendelhető el. Ezektől a szabályoktól csak a munkavállaló javára lehet eltérni az Mt. 135. paragrafusa alapján.

Azt, hogy mi szolgálja a munkavállaló javát, az eset összes körülményei alapján lehet megítélni. Azaz, ha például a munkavállaló kifejezetten kérné, hogy a munkaköre megtartása érdekében tekintsenek el ezen szabályoktól, akár az előnyét is szolgálhatná (szakértőnk számára aggályos ugyan, de ahogyan írta, minden körülményt figyelembe kell venni). Jelen esetben azonban, ha jól értelmezzük a kérdező által leírtakat, a munkáltató szervezetén belül megváltozott a feladatelosztás is, mely jogilag átszervezésnek minősül, így a munkavállaló be sem tudná tölteni a korábbi munkakörét.

A szándéknyilatkozatnak főszabály szerint nincs relevanciája, jelen esetben inkább olyan szempontból érdekes, hogy ezek szerint a munkáltató már a nyilatkozat kiállításakor tudomással bírt arról, hogy nem fogja foglalkoztatni a munkavállalót, és felmerül a kérdés, miért állította ki (feltételezzük, hogy jóhiszeműen és jó szándékkal járt el). Azonban a jogellenes jogviszony-megszüntetés megállapításához ez nem elegendő.

Ahogyan jeleztem, munkakör-felajánlási kötelezettség terheli a munkáltatót (minden szóba jöhető, képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen munkakört fel kell ajánlani). Ha nem fogadja el a kismama a felajánlott állást, élhet felmondással a munkavállaló az említett, a munkáltató működésével összefüggő okra hivatkozással.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink