hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így kell a távolléti díjat kiszámolni kismama esetén

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Tapasztalatok szerint sok munkáltatónak jelent problémát, hogyan kell kiszámolni a teljes munkaidős foglalkoztatás keretében felgyülemlett szabadságot a szülés után részmunkaidőbe visszatérő kismamák esetében, illetve, ha nem foglalkoztatják őket tovább, akkor milyen szabályok vonatkoznak a munkavégzés alóli mentesítésre, a végkielégítésre, a szabadság megváltására.

Gyakran előfordul, hogy a gyermek gondozása céljából kivett fizetés nélküli szabadság néhány évét követően a munkába visszatérő kismama él a törvényi lehetőséggel, és részmunkaidős foglalkoztatást választ. A munka törvénykönyve (Mt.) 61. paragrafusának (3) bekezdése alapján ugyanis a munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek hároméves koráig – három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek ötéves koráig – köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani.

Ilyen esetben pedig problémaként jelentkezik a teljes munkaidős foglalkoztatás keretében felgyülemlett szabadság elszámolása részmunkaidőben. Arra is példa akad, hogy a visszatérő munkavállaló munkaviszonyát a munkáltató rövid időn belül megszünteti. Ilyenkor pedig azt kell tudni, hogy a munkavégzés alóli mentesítés, végkielégítés, valamint a szabadságmegváltás távolléti díját miként számoljuk. Ezekre a kérdésekre adunk választ az alábbiakban.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a gyermekgondozással töltött időre járó szabadság megváltására vonatkozó szabályokat a legkülönfélébb esetekre vonatkozóan. 

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs