hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Idénymunkavégzés: sokat lehet vele nyerni, de a korlátozásokra is figyelni kell

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

Élénkül a belföldi turizmus, a kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatóknál egyre nagyobb az idénymunka iránti igény. Az utazásszervezés, idegenvezetés, szálláshely-szolgáltatás keretében a turisztikai idénymunkára könnyített módon létesíthető munkaviszony számos kedvezményt, „egyszerűsítési” lehetőséget biztosít a munkáltató számára a hagyományos munkaviszonyhoz képest. Nem alkalmazható azonban minden esetben.

Mi minősül turisztikai idénymunkának?

Az átmeneti létszámnövelés egyik remek eszköze az idénymunka. Idényjellegű az a tevékenység, amely munkaszervezéstől függetlenül az év valamely időszakához vagy időpontjához kötődik. Az idényjelleget nem a munkáltató vagy a felek megállapodása határozza meg, hanem kizárólag a munka jellege: hiába szeretne a munkáltató a hideg februárban horgászversenyt szervezni a befagyott és jeges Balatonon, vagy júliusban korcsolyapályát üzemeltetni a Városligetben, az ezekhez szükséges körülményeket nem tudja mesterségesen előidézni. Ezen specialitásra figyelemmel a munkavállalók munkarendjének igazodnia kell a munkateher szezonális ingadozásához.

Ugyanakkor az idényjelleg változásának megítélése nem mindig egyszerű: a turizmus, idegenforgalom tekintetében megfigyelhető, hogy a csúcsidő sem feltétlenül nyáron van. A koronavírus járvány pedig végképp felülírhatja ezen fogalmat. Az adott munkakörbe tartozó munkavégzési feladat idényjellege mindig az összes körülmény vizsgálata alapján dönthető el.

A NAV egy 2013-ban kelt tájékoztató levele szerint a törvény két kritériumot határoz meg, ha a két feltétel megvalósul, akkor lehet az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény (efotörvény) szabályait alkalmazni. Egyfelől feltétel, hogy azzal a munkáltatóval létesítsék a jogviszonyt, amely kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytat, másfelől, hogy a munka idényjellegű, vagyis olyan munka legyen, amely a nyújtott szolgáltatás természete miatt – a munkaszervezés körülményeitől függetlenül, vagyis munkaszervezéssel nem kiküszöbölhető módon – évszakhoz, az év adott valamely időszakához vagy időpontjához kötődik. Azt tehát minden esetben egyedileg szükséges megvizsgálni, hogy érvényesül-e szezonális fluktuáció jelleg.

Lényeges, hogy ezen lehetőséggel kizárólag az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényben meghatározott alanyi kör élhet. Így nem létesíthető egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló jogviszony a helyi önkormányzat képviselőtestületének polgármesteri hivatala, közterület-felügyelete, az állami és a helyi önkormányzati költségvetési szervek által a munkáltató alaptevékenységébe tartozó feladatok ellátására.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben példákon keresztül mutatjuk be, mely szempontokra kell figyelemmel lenniük a foglalkoztatóknak, ha idénymunkásokat szeretnének alkalmazni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Földterület értékesítése esetén tárgyi eszközökből való kivezetés napja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Étteremfoglaló áfája

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs