hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Idénymunkavégzés: sokat lehet vele nyerni, de a korlátozásokra is figyelni kell

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

Élénkül a belföldi turizmus, a kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatóknál egyre nagyobb az idénymunka iránti igény. Az utazásszervezés, idegenvezetés, szálláshely-szolgáltatás keretében a turisztikai idénymunkára könnyített módon létesíthető munkaviszony számos kedvezményt, „egyszerűsítési” lehetőséget biztosít a munkáltató számára a hagyományos munkaviszonyhoz képest. Nem alkalmazható azonban minden esetben.

Mi minősül turisztikai idénymunkának?

Az átmeneti létszámnövelés egyik remek eszköze az idénymunka. Idényjellegű az a tevékenység, amely munkaszervezéstől függetlenül az év valamely időszakához vagy időpontjához kötődik. Az idényjelleget nem a munkáltató vagy a felek megállapodása határozza meg, hanem kizárólag a munka jellege: hiába szeretne a munkáltató a hideg februárban horgászversenyt szervezni a befagyott és jeges Balatonon, vagy júliusban korcsolyapályát üzemeltetni a Városligetben, az ezekhez szükséges körülményeket nem tudja mesterségesen előidézni. Ezen specialitásra figyelemmel a munkavállalók munkarendjének igazodnia kell a munkateher szezonális ingadozásához.

Ugyanakkor az idényjelleg változásának megítélése nem mindig egyszerű: a turizmus, idegenforgalom tekintetében megfigyelhető, hogy a csúcsidő sem feltétlenül nyáron van. A koronavírus járvány pedig végképp felülírhatja ezen fogalmat. Az adott munkakörbe tartozó munkavégzési feladat idényjellege mindig az összes körülmény vizsgálata alapján dönthető el.

A NAV egy 2013-ban kelt tájékoztató levele szerint a törvény két kritériumot határoz meg, ha a két feltétel megvalósul, akkor lehet az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény (efotörvény) szabályait alkalmazni. Egyfelől feltétel, hogy azzal a munkáltatóval létesítsék a jogviszonyt, amely kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytat, másfelől, hogy a munka idényjellegű, vagyis olyan munka legyen, amely a nyújtott szolgáltatás természete miatt – a munkaszervezés körülményeitől függetlenül, vagyis munkaszervezéssel nem kiküszöbölhető módon – évszakhoz, az év adott valamely időszakához vagy időpontjához kötődik. Azt tehát minden esetben egyedileg szükséges megvizsgálni, hogy érvényesül-e szezonális fluktuáció jelleg.

Lényeges, hogy ezen lehetőséggel kizárólag az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényben meghatározott alanyi kör élhet. Így nem létesíthető egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló jogviszony a helyi önkormányzat képviselőtestületének polgármesteri hivatala, közterület-felügyelete, az állami és a helyi önkormányzati költségvetési szervek által a munkáltató alaptevékenységébe tartozó feladatok ellátására.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben példákon keresztül mutatjuk be, mely szempontokra kell figyelemmel lenniük a foglalkoztatóknak, ha idénymunkásokat szeretnének alkalmazni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Építési telek – egyenes vagy fordított áfa?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Jutalék áfa – építőipar

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Használt ingatlan értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close