hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ha ezt elmulasztja, hiába perel a kirúgott náthás alkalmazott

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Beteg a munkavállaló? Hiába hoz orvosi igazolást, ha elmulasztja egyéb kötelezettségét, megnézheti magát. Másrészt a munkáltatónak ajánlatos érdeklődni az alkalmazott hogyléte felől. Bírósági példákkal hívjuk fel a figyelmet, mit ne mulasszon el keresőképtelenség esetén a munkavállaló és a munkáltató.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 6–8. §-ai olyan úgynevezett általános magatartási követelményeket fektetnek le, amelyeket a felek a munkaviszonnyal összefüggésben mindvégig kötelesek betartani. Az egyik ilyen kötelezettség abban nyilvánul meg, hogy a feleknek a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során kölcsönösen együtt kell működniük. Ennek egyik tipikus megnyilvánulási területe a keresőképtelenséggel összefüggő munkaképtelenség esete. Ekkor ugyanis egyik fél sem dőlhet hátra a fotelben, mindkettőnek keresnie kell a másik féllel a kapcsolatot. Nézzük, kire milyen terjedelmű kötelezettség hárul.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy konkrét példák megismerésén keresztül ismerje meg, mi a teendője keresőképtelenség esetén a munkavállalónak és a munkáltatónak! Bírósági ügyek bizonyítják, milyen nagy a jelentősége egymás megfelelő tájékoztatásának.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed, gyed, munkanélküli ellátás

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Belföldi és külföldi munkavégzés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Társas vállalkozó heti 36 órás munkaviszonya lecsökken

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close