hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ha ezt elmulasztja, hiába perel a kirúgott náthás alkalmazott

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Beteg a munkavállaló? Hiába hoz orvosi igazolást, ha elmulasztja egyéb kötelezettségét, megnézheti magát. Másrészt a munkáltatónak ajánlatos érdeklődni az alkalmazott hogyléte felől. Bírósági példákkal hívjuk fel a figyelmet, mit ne mulasszon el keresőképtelenség esetén a munkavállaló és a munkáltató.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 6–8. §-ai olyan úgynevezett általános magatartási követelményeket fektetnek le, amelyeket a felek a munkaviszonnyal összefüggésben mindvégig kötelesek betartani. Az egyik ilyen kötelezettség abban nyilvánul meg, hogy a feleknek a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során kölcsönösen együtt kell működniük. Ennek egyik tipikus megnyilvánulási területe a keresőképtelenséggel összefüggő munkaképtelenség esete. Ekkor ugyanis egyik fél sem dőlhet hátra a fotelben, mindkettőnek keresnie kell a másik féllel a kapcsolatot. Nézzük, kire milyen terjedelmű kötelezettség hárul.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy konkrét példák megismerésén keresztül ismerje meg, mi a teendője keresőképtelenség esetén a munkavállalónak és a munkáltatónak! Bírósági ügyek bizonyítják, milyen nagy a jelentősége egymás megfelelő tájékoztatásának.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Repülőjegy továbbszámlázása, áfakulcs

Bunna Erika

adótanácsadó

Őstermelő – nemleges nyilatkozattétel

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X