hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkavállaló vagy hozzátartozója halála: munkajogi kérdések

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

A munkajogi szabályok kevésbé támogatják a gyászoló munkavállalót, az egyes esetekre biztosított néhány nap nem elegendő a fájdalom feldolgozásához. Ennek ellenére érdemes tisztában lenni ezekkel a lehetőségekkel is. A munkavállaló halála érdekes munkajogi kérdéseket vet fel.

Hozzátartozó halála

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 55. § (1) bekezdésének f) pontja alapján a munkavállaló mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól hozzátartozója halála esetén két munkanapra. Hozzátartozónak a törvény 294. § (1) bekezdésének b) pontja alapján a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa minősül. A mentesülés azt jelenti, hogy a munkavállalónak nem kell megjelennie a munkahelyén és munkát végezni, hasonlóan ahhoz az esethez, amikor szabadságon van. Erre a tartamra távolléti díj jár. A két munkanap igénybevételének időpontjáról a munkavállaló szabadon dönthet, az akár két különálló időpont is lehet. A felhasználásra szintén nincs határidő megállapítva, e körben az a lényeges, hogy a dolgozó igazolni tudja: az érintett nap(ok)ra a halálesethez kapcsolódóan van szüksége. A két munkanap a halálesettel kapcsolatos ügyintézésre általában nem elegendő, így ezt meghaladóan a munkavállaló kénytelen szabadság kiadását kérni, mely mellett a fájdalom feldolgozása érdekében akár a keresőképtelen állomány is felmerülhet.

Olvassa el a munkajogi témával kapcsolatban „Felmondás védett korú munkavállalónak: mikor lehetséges? Gyakran ismételt kérdések és válaszok”, „Órákban számított szabadság évközi munkaidő-változásnál” írásainkat is!

A jogosultsághoz a munkavállalónak tájékoztatnia kell a munkáltatót a hozzátartozó halálának tényéről. A munkáltató igazolásként kérheti a halotti anyakönyvi kivonat bemutatását.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja miként rendelkezik a munka törvénykönyve a szüléshez kapcsolódó esetekkel, illetve a munkavállaló halálával összefüggésben!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető nem működő cégben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalékelőleg előző év

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Import Angliából

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close