hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felmondás védett korú munkavállalónak: mikor lehetséges? Gyakran ismételt kérdések és válaszok

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez közel álló munkavállalók egyre inkább kiszorulnak a munkaerőpiacról. A munka törvénykönyve hatályos rendelkezései azt kívánnák biztosítani, hogy a jogviszony lehetőleg az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig fennmaradjon, ehhez azonban gyakran az alábbi garanciális rendelkezések sem elegendőek. Jelen cikk témája az állásfelajánlási kötelezettség a Kúria joggyakorlata tükrében, illetve néhány gyakrabban felmerülő kérdésre is választ adtunk.

Annak függvényében, hogy mi képezi a határozatlan tartamú munkaviszonyban álló, védett korú munkavállalóval közölt felmondás indokát, a felmondási korlátozás tekintetében kétféle esetet különböztetünk meg: más rendelkezések irányadók abban az esetben, ha a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartás, illetve ha a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból kerül sor a munkaviszony megszüntetésére.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna „Lombikprogram: milyen jogai vannak a reprodukciós eljárásban részt vevő munkavállalóknak?”, „Órákban számított szabadság évközi munkaidő-változásnál”, „Felmondás gyed, gyes alatt: mikor lehetséges?” című írásait is!

A munkáltató a védett korú munkavállaló munkaviszonyát a munkavállaló képességével (például egészségügyi vagy szakmai alkalmatlanság) vagy a munkáltató működésével (gazdálkodásával, szervezetével, például munkakör megszüntetése, létszámcsökkentés) összefüggő okból akkor szüntetheti meg, ha a munkáltatónál a munkaszerződésben meghatározott munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja. A felajánlható munkakör hiányát a munkáltató köteles bizonyítani.

A magatartással indokolt felmondás esetén pedig feltétel, hogy a munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegje, vagy egyébként olyan magatartást tanúsítson, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi, azaz a felmondás indokának ebben az esetben meg kell felelnie az azonnali hatályú felmondás esetén előírt követelményeknek. Ilyen lehet például a bizalom megingatására alkalmas súlyos bűncselekmény elkövetése, ittas állapotban történő munkavégzés, vagy a munkáltató gazdasági érdekeinek megsértése stb.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja milyen ítéletet hozott a Kúria egy védett korú munkavállaló munkaviszonyának megszüntetése kapcsán, illetve a témával kapcsolatos gyakran ismételt kérdésekre is választ talál!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Kkv-besorolás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Céltartalék követelésre

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs