hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felmondási idő: kárigény azonnali hatályú felmondás miatt

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Az alábbi jogeset azért tanulságos, mert bármikor előfordulhat, hogy a felmondási idő alatt az egyik fél azonnali hatályú felmondásra okot adó magatartást tanúsít. Ilyenkor nem mindegy, hogy melyik jognyilatkozat szünteti meg a munkaviszonyt, illetve ki és milyen kárigényt érvényesíthet.

A BH 2020.5.154. számú eseti döntés szerint a munkáltató a munkavállaló felmondását követően a felmondási idő alatt azonnali hatályú felmondással élhet. A Kúria megállapította, hogy ilyen esetben az azonnali hatályú felmondás közlésének időpontjában szűnik meg a munkaviszony, függetlenül a korábbi, a munkaviszony megszüntetésére irányuló jognyilatkozat jogszerűségétől. A perbeli ügyben ugyanis a munkavállaló indokolás nélküli felmondással szüntette meg határozott időtartamú munkaviszonyát, a felmondási idő alatt pedig a munkáltató azonnali hatályú felmondással élt, a dolgozói felmondás jogellenességére hivatkozva. A Kúria döntéséből az következik, hogy a munkáltatónak a jogellenességre hivatkozással lehetett volna kártérítést igényelni és helyette nem azonnali hatályú felmondással élni.

Tényállás

A munkavállaló határozott idejű munkaszerződéssel állt a munkáltató alkalmazásában vezetőedzőként. Még ennek lejártát megelőzően megszüntette a munkaviszonyát 30 napos felmondási idővel. A felmondás indokolást nem tartalmazott.

A felmondás közlését megelőző napon a helyi tv-műsorban bejelentésre került, hogy az érintett munkavállaló veszi át egy másik labdarúgócsapat irányítását, továbbá néhány nappal később az alkalmazott is nyilatkozott arról, hogy a másik labdarúgócsapathoz igazol.

A munkáltató ezt követően szüntette meg a közöttük létrejött munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással, azon indokolással, hogy a dolgozó a felmondását nem indokolta, ezáltal a határozott idejű munkaviszonyt jogellenesen szüntette meg, amivel munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal, jelentős mértékben megszegte.

A munkavállaló álláspontja szerint munkaviszonya jogellenesen került megszüntetésre, erre figyelemmel vitatta a munkáltató által bejelentett kárigényt.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Fogas kérdés a munkaviszony megszüntetéséről", valamint "Felmondás védett korú munkavállalónak: mikor lehetséges? Gyakran ismételt kérdések és válaszok" című írásait is!
A munkáltató bírósághoz fordult. Keresetében annak megállapítását kérte, hogy a dolgozó jogellenesen szüntette meg a munkaviszonyát, melyre tekintettel a határozott időtartamból hátralévő időre járó távolléti díjat igényelt. Álláspontja szerint a munkavállaló köteles lett volna megindokolni határozott idejű munkaviszonya felmondását, aminek nem tett eleget, így az jogellenes volt.

A munkavállaló érdemi ellenkérelmében és viszontkeresetében a kereset elutasítását és a felmondási időre járó távolléti díj megfizetését igényelte. Álláspontja szerint hiányzik az okozati összefüggés a saját felmondása és a munkáltató munkaviszony-megszüntetése között. Viszontkeresetében előadta, hogy a munkáltató jogellenesen szüntette meg a jogviszonyát, mivel a határozott idejű munkaviszony indokolás nélküli felmondása nem minősül munkaviszonyból származó kötelezettségszegésnek. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) a munkaviszony jogellenes megszüntetésének esetére önálló jogkövetkezményeket állapít meg, melyek között nem szerepel a munkáltató azonnali hatályú felmondása.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, hogyan döntött az első- és a másodfokú bíróság, valamint, hogy mi volt a Kúria álláspontja!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

485/2020. kormányrendelet

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Devizában kiállított számlák áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Őstermelő – méhészet

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close