hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Díjazás, munkaidő: mit szabályozhat egyoldalúan a munkáltató?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

A munkáltató egyoldalú jognyilatkozatait, kötelezettségvállalásait az általa egyoldalúan megállapított belső szabályzatban vagy egyoldalúan kialakított gyakorlat érvényesítésével is megteheti. Ezt pedig érdemes kihasználnia, hiszen a szabályzat a megállapodáshoz képest számos előnyt kínál.

A munkaszerződésbe csak azt tegyük, ami feltétlenül szükséges

A munkaszerződés egy olyan kétoldalú megállapodás, melyben a részes felek a foglalkoztatás alapvető feltételeiben állapodnak meg. Szerződésről lévén szó, szem előtt kell azonban azt is tartani, hogy annak a megváltoztatása a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 58. §-a alapján kizárólag közös megegyezéssel lehetséges. Amit tehát a munkáltató egyoldalúan is szabályozni jogosult, azt így is tegye meg. Ebből eredően nincsen helye munkaszerződésben például munkaidő-beosztással kapcsolatos kérdéseknek, de a munka díjazása vonatkozásában is fokozott figyelem javasolt.

Közölni egyszerű, visszavonni már nem

A munkáltatói szabályzatot az Mt. 17. § (2) bekezdése alapján közöltnek kell tekinteni, ha azt a helyben szokásos és általában ismert módon közzé teszik. Ez megvalósulhat a hirdetőtáblán történő kifüggesztéssel, a belső hálózaton való elhelyezéssel vagy pedig a munkavállalóknak történő megküldéssel. A közlés tehát eltér az Mt. 24. §-ában nevesített szigorúbb általános szabályoktól. A szabályzat tartalmilag lehet utasítás vagy kötelezettségvállalás. Normatív utasítás esetén (munkaidő-beosztás) a szabályzat az Mt. korlátain belül szabadon (például előzetes közlés határideje stb.) visszavonható, módosítható. Amennyiben azonban a munkáltató a szabályzatban kötelezettséget is vállal (munka díjazása), abban az esetben a kötelezettségvállalás a jogosult terhére akkor módosítható vagy mondható fel azonnali hatállyal, ha a jognyilatkozatot tevő körülményeiben a közlést követően olyan lényeges változás következett be, amely a kötelezettség teljesítését lehetetlenné tenné vagy aránytalan sérelemmel járna. Mozgástere a munkáltatónak ilyen esetekben is van, de csak amennyiben előre gondolkodik. Amennyiben ugyanis mérlegelési jogot tart fenn magának, abban az esetben a mozgástere utólag is nagyobb marad (BH1999.427.: összes körülmény utólagos értékelése).

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudhatja, mit kell tartalmaznia a bér-, a munkaidő, az adatvédelmi és más szabályzatoknak!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg iparűzési adó

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kivás cég könyvvizsgálata

Nagy Norbert

adószakértő

Kapott előleg számviteli elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs