hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alkalmi munkavállalás: fontos tudnivalók

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Ismét itt az alkalmi munkavállalás főszezonja, így érdemes áttekinteni az alkalmassági vizsgálat egyszerűsített szabályait. A szabályok könnyítettek ugyan, magyarázat hiányában azonban nehezen követhetőek. Az alábbiakban ezeket mutatjuk be a foglalkozás-felügyelet elvárásai tükrében.

Foglalkoztatni csak munkára alkalmas munkavállalót lehet

Az alkalmi munkavállalásra egyrészt a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 201–203. §-ai vonatkoznak, másrészt pedig az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (Efo tv.). A foglalkoztatásra azonban ebben az esetben is vonatkoznak a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) rendelkezései, melyek szerint a munkavállaló csak olyan munkára és akkor alkalmazható, ha annak ellátásához megfelelő élettani adottságokkal rendelkezik, foglalkoztatása az egészségét, testi épségét, illetve a fiatalkorú egészséges fejlődését károsan nem befolyásolja, foglalkoztatása nem jelent veszélyt a munkavállaló reprodukciós képességére, magzatára, illetve mások egészségét, testi épségét nem veszélyezteti, és a munkára – külön jogszabályokban meghatározottak szerint – alkalmasnak bizonyult.

Az alkalmassági vizsgálatok szabályait a 33/1998. NM rendelet határozza meg. A szabályozás megkülönböztet előzetes, időszakos és soron kívüli alkalmassági vizsgálatokat.

Az előzetes alkalmassági vizsgálat a rendeletben meghatározott kivételeket leszámítva kötelező.

A 2022 augusztusától hatályos EU irányelvekkel és az Mt. várható módosításaival összefüggésben számos feladatuk lesz a munkáltatóknak: felül kell vizsgálni a használatban lévő munkaügyi iratmintákat, át kell gondolni a belső HR folyamatokat. A változások érintik – többek között – a tájékoztatási kötelezettséget, a próbaidőt, az apaszabadságot, a kisgyermekes szülőkre vonatkozó munkafeltételeket. Ismerje meg a várható módosításokat munkajogi konferenciánkon!

Az Efo tv. mentesítést ad a vizsgálat alól

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén a munkavégzés megkezdése előtt a munkáltatónak meg kell győződnie arról, hogy a munkavállaló a munka elvégzésére alkalmas állapotban van. Ez azonban nem a fenti NM rendelet általános szabályai szerint történik. Az Efo tv. 6. §-a az alkalmassági vizsgálatok szabályait ugyanis az általánostól eltérően határozza meg.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, hogyan győződhet meg a munkáltató arról, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozó idénymunka vagy alkalmi munka keretében elhelyezkedni kívánó személy alkalmas az adott munka elvégzésére, valamint, hogy mi az a foglalkoztathatósági vizsgálat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Bölcsődei támogatás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Céltartalékképzés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Csökkentett energiadíj – mikrovállalkozás

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs