A nap kérdése: szeptembertől kötelező foglalkozás-egészségügyi vizsgálatot végeztetni, vagy sem?

  • adozona.hu

Szeptember elsejétől változnak a kötelező foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok szabályai. Kötelező lesz, vagy sem, előzetes vizsgálatot végeztetni a munkavállalóknál? Lehet-e erre a kérdésre egyáltalán egyértelmű választ adni? Az Adózóna oldalán érkezett kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: az Mt. 2024. szeptember 1-jétől (elvileg) eltörli az előzetes orvosi alkalmassági vizsgálati kötelezettséget. Az Mt. 2024. szeptember 1-jétől hatályos szövege így szól: „Mt. 51. § (4) A munkáltató biztosítja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit. Jogszabályban meghatározott esetben, illetve ha a munkáltató elrendeli, a munkába lépést megelőzően és a munkaviszony fennállása alatt rendszeres időközönként a munkáltató ingyenesen köteles biztosítani a munkavállaló munkaköri alkalmassági vizsgálatát.”

A munkavédelmi törvény szintén szeptember 1-jétől hatályos szövege így szól: „Mvt. 49. § (1a) Jogszabályban meghatározott esetekben vagy a munkáltató erre irányuló döntése esetén – az (1b) bekezdésben meghatározott kivétellel – a munkára való alkalmasságról jogszabályban meghatározott orvosi vizsgálat alapján kell dönteni.”

De van egy 33/1998. NM. rendelet is, amelynek nem látom jövőbeni változását, ez pedig így szól: „4. § (1) Előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálatot kell végezni a) a munkáltató által foglalkoztatni kívánt személynél a munkavégzés megkezdését megelőzően.”

A legjobb tudomásom szerint az NM rendelet megfelel az Mt. 51. § (4), illetve az Mvt. 49. § (1a) bekezdéseiben meghatározott „jogszabály” feltételeinek, ez alapján tehát van (lesz) olyan jogszabály, amely alapján továbbra is kell majd alkalmassági vizsgálatot végeztetni. Ennek alapján akkor szeptembertől kell majd továbbra is kötelező előzetes vizsgálatot végeztetni, vagy sem?

Az Adózóna oldalán megjelent további „A nap kérdése” című írásokat itt olvashatja el. Megjelent a HVG Munkajog 2024 különszám – digitális változatban is

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Nagyon szépen összefoglalta a vonatkozó jogszabályok lényegi részét!

Az NM rendelet szövege a jelenlegi ismeretek szerint valóban nem kerül módosításra, de ez még akár változhat is. Így azonban nincs összhangban az Mt.-vel és az Mvt.-vel. Ennek ellenére álláspontom szerint – azt is figyelembe véve, hogy a törvény magasabb szintű jogforrás, mint egy rendelet – általános jelleggel megszűnik a munkára való alkalmasság kötelező orvosi vizsgálathoz kötése. Ez lesz a főszabály, azonban jogszabály meghatározhat olyan munkaköröket (foglalkozásokat), amelyek esetében a munkára való alkalmasságról továbbra is orvosi vizsgálat alapján kell dönteni.

Mindenesetre a munkáltatóknak szeptembertől érdemes átgondolniuk, hogy egy-egy olyan munkakör esetén, ahol jogszabály alapján egyébként nem lesz kötelező a munkaköri alkalmasság orvosi felmérése, a munkavállóinak írja-e azt elő vagy sem. Ennek az oka, hogy amennyiben a munkavállaló olyan egészségkárosodásra hivatkozik, amely a munkahelyen következett be, a munkáltató remekül tud védekezni azzal, hogy a foglalkozás-egészségügyi orvos alkalmasnak találta.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautóadó versenyautó után

Nagy Norbert

adószakértő

Vevői készlet egyszerűsített

Nagy Norbert

adószakértő

Vevői készlet EU

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink