32 találat a(z) A nap kérdése cimkére

A nap kérdése: kell-e indokolnia a munkavállalónak, hogy mire kéri a jövedelemigazolást? Cikk

A munkavállaló jövedelemigazolást kér peres ügy miatt a munkáltatójától. A munkáltató csak a teljes peranyag ismeretében hajlandó az igazolást kiadni. Jogszerűen jár el a munkáltató? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A nap kérdése: végkielégítésnél a táppénz ideje munkában töltött időszaknak számít-e? Cikk

A végkielégítésnél a táppénzes időszak munkában töltött időszaknak számít-e? A 30 napos megszakításban, amit a végkielégítésnél figyelni kell, a 30 napon túli táppénzes időszak beszámít-e a munkában töltött időbe, vagy sem, vagy nem lehet figyelembe venni a végkielégítés-jogosultság szempontjából? – kérdezte olvasónk, dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolt.

A nap kérdése: igazolható-e a nyugdíjbiztosítás nyilvántartásaiból hiányzó jövedelemadat szja-bevallással? Cikk

Lehet-e szja-bevallással igazolni a hiányzó jövedelmet, ha az a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban nincs meg? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A nap kérdése: kijelölhető-e két munkavégzési hely a munkaszerződésben, miként adható így munkába járáshoz költségtérítés? Cikk

Lehet egy munkavállalónak két munkavégzési helye? Ezekhez miként adható így munkába járáshoz költségtérítés? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A nap kérdése: elég két év katás időszak, ha két év hiányzik a nők 40 nyugdíjhoz? Cikk

Nyugdíj előtt álló hölgy munkaviszonya megszűnt. Vállalkozás indításában gondolkozik, 2 év hiányzik még a nők 40 éves nyugdíj korhatár eléréséig. Ha katás vállalkozást indítana, akkor elég lesz a 2 év katás vállalkozóként, hogy 2 év múlva nyugdíjas lehessen? A két év az két év szolgálati időnek számít, neki csak ez lenne a fontos, a nyugdíj alapja most mellékes – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A nap kérdése: mi minősül székhelynek, telephelynek, ha az egyéni vállalkozó új helyre költözik? Cikk

Egyéni vállalkozó nem azonos állandó lakcíme, ideiglenes lakcíme és előzőektől eltérő tevékenységvégzési címe esetében mi minősül székhelynek, telephelynek? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A nap kérdése: a 34 órás foglalkoztatás teljes vagy részmunkaidőnek minősül? Cikk

A 34 órás foglalkoztatás teljes vagy részmunkaidőnek minősül? Ha a szerződésben teljes munkaidősként foglalkoztatják, az elfogadható-e? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt a kérdésre.

A nap kérdése: állhat-e egyéni vállalkozó munkaviszonyban saját magával? Cikk

Állhat-e egyéni vállalkozó munkaviszonyban saját magával? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

A nap kérdése: katás egyéni vállalkozó évente hány nap szolgálati időt szerez a nyugdíj mértéke szempontjából? Cikk

Főállású katás ügyfelem szeretné tudni, hogy új katásként évi hány nap számít a nyugdíjába. Ha létesít egy heti 20 órás jogviszonyt, akkor összeadódik a katásként szerzett nyugdíjidővel? Tehát így kijön a 365 nap? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A nap kérdése: kötelező kivenni/kiadni a szülői szabadságot? Cikk

Megteheti a munkavállaló, hogy tekintettel a távolléti díj mértékére, a neki járó szülői szabadságot nem veszi ki? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

A nap kérdése: társas vállalkozó lehet-e főállású katás? Cikk

Egy adott magánszemély kft.-ben tulajdonos és ügyvezető, a tagi jövedelme havi bruttó 260 000 Ft, mellette eddig másodállású katás vállalkozó volt. 2022. szeptember 1-jétől szünetel. Választhatja-e 2023. február 1-jétől a főállású katás adózási lehetőséget, mivel csak lakosság felé fog számlázni? Amennyiben megfizeti a havi 50 000 Ft-ot, végezhet-e így katás tevékenységet? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A nap kérdése: kötelező-e fenntartani a vállalkozói bankszámlát szünetelés idején? Cikk

Áfaalany egyéni vállalkozót az Art. 114. §-a alapján pénzforgalmi számlanyitási kötelezettség terheli. Mi a helyzet akkor, ha ez a vállalkozó szünetelteti a tevékenységét? Köteles-e a vállalkozói számlát a szünetelés idején fenntartani? – kérdezte olvasónk, dr. Juhász Péter a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. jogász-adószakértője válaszolt.

A nap kérdése: adómentes juttatás lehet-e a futárnak bankkártyával fizetett borravaló? Cikk

Adómentes juttatás lesz-e az a bankkártyával fizetett borravaló, amelyet internetes megrendelés után bankkártyával fizet a vevő, és a kifizetett borravaló a szolgáltató számláján külön gyűjtőbe kerül. Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

A nap kérdése: átalányadózó egyéni vállalkozó bevétele mehet-e magán bankszámlára? Cikk

Átalányadózó egyéni vállalkozó kizárólag külföldre számláz euróban. Szabályos-e, ha magán euróbankszámlára kapja a havi megbízási díjat, amellett, hogy nyitott vállalkozói magyar forintbankszámlát, ahova annyi forintot utal, amennyi a járulékok és egyéb közterhek megfizetéséhez elegendő? – kérdezte olvasónk. Dr. Juhász Péter a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. jogász-adószakértője válaszolt.

A nap kérdése: hogyan értelmezhető hazautazás költségtérítésénél a heti egy oda- és visszaút? Cikk

Hogyan kell számolni a hazautazás költségtérítésénél, amikor a munkavállaló vidékre utazik, külön kell nézni az oda- és visszautakat? Előfordulhat, hogy egyik hónapban kevesebb lesz a visszaút, mint az odaút? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs