142 találat a(z) A nap kérdése cimkére

A nap kérdése: melyik bevallásba kerüljön az egyéni vállalkozó év végén indult szünetelése alatti költsége, bevétele? Cikk

Szeretném megkérdezni, hogy ha az egyéni vállalkozó 2024. január 1-jén kezdi a szünetelést, akkor a szünetelés alatt befolyt bevételét, költségét a 2353-as bevallásban, vagy majd csak a 2453-as bevallásban kell elszámolnia? Válaszában, ha kérhetném, akkor a vonatkozó jogszabályhelyet is jelölje meg! Az Adózóna oldalán érkezett kérdéseket Lepsényi Mária adószakértő válaszolta meg.

A nap kérdése: kivás bt.-ből kivás kft. – emelheti-e készpénzben a jegyzett tőkét átalakuláskor? Cikk

Adott egy kivás bt., amely átalakul kivás kft.-vé és a jegyzett tőkéjét 20 000 forintról 3 millió forintra emeli. Emelheti-e részben készpénzben a jegyzett tőkét átalakuláskor? Lesz hatása a készpénzben történő tőkeemelésnek a kiva alapjára? Növeli, vagy csökkenti az alapot? Olvasói kérdésre dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász válaszolt.

A nap kérdése: megbízási jogviszonyt mikor kell be-, illetve kijelenteni? Cikk

Kft. egy fővel határozatlan idejű megbízási szerződést kötött azzal a feltétellel, hogy havonta a teljesített óraszámok után kapja a jövedelmet. Ebben az esetben a 1041-es bejelentés és kijelentés hogyan történik? Havonta? Vagy esetleg amikor kezdett, akkor bejelentjük, és ha olyan hónap van, amikor nem éri el a minimálbér 30 százalékát a megbízási díj, akkor kijelentjük? Aztán a következő hónaptól újra be? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

A nap kérdése: hogyan számolhatja el magánszemély a bérbe adott ingatlan felújítási költségét? Cikk

Magánszemély bérbe adja a családi házának legalsó (szuterén) szintjét, mely a teljes alapterület nagyjából harmada. 2023-ban hőszigetelték a házat, 3 millió forint értékben. Érvényesítheti a magánszemély a kiadás egyharmadát a bérbeadásból származó bevételével szemben, azaz éves szinten körülbelül 20 ezer forint számolható el költségként (1 000 000*0,02), vagy van-e lehetőség nagyobb összegű költségelszámolásra? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A nap kérdése: szükséges-e bármilyen szakképesítés kávézóban dolgozók számára? Cikk

Egy élelmiszerbolt/kávézóként működő üzletnél, amelyet egy kft. üzemeltet, szükséges-e bármilyen szakképesítés az üzletben dolgozók számára? Az üzletben kávé, italok készítése helyben történik majd, de minden más terméknek csak eladása fog történni (pl. sütemények nem helyben készülnek majd, azt csak értékesíteni fogja az üzlet, megvásárolva egy élelmiszerüzemtől). Szükséges-e szakképesítés a kft. tulajdonos/ügyvezetőjének, ha csak ő van a pult mögött, nincs alkalmazott jelen? Szükséges-e szakképesítés az alkalmazottaknak akár ott van a tulajdonos, akár nincs? Nem egyértelmű számunkra, hogy kell-e pincér vagy élelmiszer eladói képzettség ehhez a tevékenységhez – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

A nap kérdése: hogyan gyűjthet egyéni vállalkozó magánszemélyként pénzt szakmai rendezvényre? Cikk

Egyéni vállalkozó magánszemélyként szakmai rendezvényt szervezne a kollégáinak; gyűjthet erre pénzt úgy, hogy az ne képezze a vállalkozás bevételét? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A nap kérdése: egyéni vállalkozó elszámolhatja-e költségként napelem telepítését, illetve visszaigényelheti-e az áfát? Cikk

Az egyéni vállalkozó székhelye a lakása (kb. 100 négyzetméter) mögötte van az autójavító műhelye 250 négyzetméter. A műhelyre napelemet szereltet a magas áramhasználat miatt. Kérdésem, hogy a beruházás költségként elszámolható-e, akár arányosan, illetve az áfa visszaigényelhető-e? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

A nap kérdése: kiadható-e egyéni vállalkozóként a magánszemélyként tulajdonolt ingatlan? Cikk

Kiegészítő tevékenységű átalányadózó egyéni vállalkozó bérbe adná a magánszemélyként tulajdonolt ingatlanát egy kft.-nek. Kiadható-e az egyéni vállalkozás keretein belül az ingatlan, s milyen feltételekkel? Milyen bizonylatolási kötelezettségek vannak? Illetékfizetési kötelezettség van-e? Az ingatlant be kell-e jelenteni a NAV-hoz? Amennyiben megszűnik az ingatlan bérbeadása, milyen teendők merülnek fel az ingatlannal kapcsolatosan? – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

A nap kérdése: elegendő-e az egyszerűsített foglalkoztatás, vagy munkaviszony szükséges? Cikk

Olvasónk több kérdést is feltett egyszerűsített foglalkoztatás és szakképzettséget igénylő munkakörrel kapcsolatban az Adózóna oldalán, a kérdéseket dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolta meg.

A nap kérdése: telekocsival hazautazók útiköltségét is meg lehet téríteni adómentesen? Cikk

Megtérítheti-e a munkáltató a hazautazás költségének a 86 százalékát adómentesen, ha az utazás telekocsi-szolgáltatással történik? – kérdezte olvasónk, hozzátéve, hogy a szolgáltató számlát ad az utazás díjáról, egyéb feltételeknek a munkavállaló megfelel. Lepsényi Mária adószakértőnk válaszolt.

A nap kérdése: mikrogazdálkodói beszámolót készítő vállalkozás lízingelt autója után hogy lehet értékcsökkenést számolni? Cikk

Mikrogazdálkodói beszámolót készítő vállalkozás pénzügyi lízingre vásárolt autót. Mi a helyes értékcsökkenési elszámolás? Itt mindenképp van maradványérték, hisz arra nem lehet értékcsökkenést elszámolni? Hogy egyezhet a számviteli és az adótörvény szerinti écs? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

A nap kérdése: minimálbérért táboroztat gyerekeket a munkavállaló, miért nem jár neki a garantált bérminimum? Cikk

Törvényesen jár el a foglalkoztató akkor, ha a munkaszerződésben rögzített feladatkörre – születésnapi foglalkozások megtartása, erdei iskolai csoportok vezetése, táborok szervezése és levezetése – úgy alkalmazza a munkavállalót, hogy csak a minimálbért fizeti meg? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

A nap kérdése: egyenlőtlen-munkabeosztású, munkaidőkeretben dolgozó munkavállalónál hogy számoljuk a pótlékokat? Példákkal Cikk

Olvasónk egyenlőtlen munkaidő-beosztású munkavállalók pótlékainak számításával kapcsoltban tett fel kérdéseket az Adózóna oldalán. Dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolt a konkrét példákat, időintervallumokat tartalmazó kérdésekre.

A nap kérdése: mennyiben függhet a béremelés a munkához való hozzáállástól? Cikk

Egy cég február 1-jétől 10 százalékos béremelést adott a munkavállalóinak. Kivétel ez alól két fő, azzal az indokkal, hogy nem megfelelő hozzáállással végzik a munkájukat. Három hónap múlva, ha ez változni fog, meg fogják kapni a különbözetet, de nem béremeléssel, hanem egyéb jogcímen. Megteheti-e a munkáltató? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

A nap kérdése: a támogatásként kapott összeg beleszámít-e a hipaalapba, illetve az szja-alapba? Cikk

„Magyar Falu Program keretében a kistelepülési üzletek működési támogatása 2023” pályázat keretében az egyik ügyfelem kapott támogatást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től költségek fedezetére (bérköltség, könyvelési költség stb.). A kapott összeg beleszámít-e az iparűzésiadó-alapba, illetve az szja-alapba? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Unión belüli jövedelem adózása, árfolyama II.

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Revolut

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink