hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munka törvénykönyve: vészforgatókönyv az egészségügyre?

  • adozona.hu

Hatalmas felháborodást váltott ki az egészségügyben dolgozók körében, hogy a Munka törvénykönyvének tervezett módosítása szerint csökkentenék az éjszakai és megszüntetnék a délutáni műszakpótlékot. Emellett nem csak a szándékos, hanem a gondatlan szakmai károkozásért is a dolgozókat terhelné a felelősség.

Nem kell nagy fantázia hozzá, hogy az ember belássa, ennek csak az lehet a következménye, hogy még több orvos és szakdolgozó vándorol majd el – summázta véleményét a hvg.hu-nak Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Szerinte ugyanis minden bér- vagy jövedelemcsökkenés erősen demoralizáló hatású az ágazatban.

A Munka törvénykönyve tervezett módosítása ugyanis csökkentené az éjszakai és megszüntetné a délutáni műszakpótlékot, ami drasztikus jövedelemkiesést eredményezne az egészségügyi dolgozók jelentős részénél. Továbbá a tervezett módosítás nyomán a munkavállalóknak ezentúl nemcsak szándékos, hanem gondatlan károkozás esetén is korlátlan lenne az anyagi felelősségük.

Tömegesen mondhatnak fel?

Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke lapunknak azt mondta: egy ápoló átlagos keresete nettó 85 és 95 ezer forint között van, ebből nagyjából 20-22 ezer forint a különböző pótlékokból áll. “Rengeteg olyan kolléga van, aki direkt azért éjszakázik, hogy ki tudja fizetni a lakáshitelét. Már a szuperbruttósítás és az egykulcsos adó bevezetése is bércsökkentő hatású volt, ennek a következményei megjósolhatatlanok.”

Bugarszki szerint ez a lépés könnyen vezethet oda, hogy “a rezidensek után az ápolók is tömegesen mondanak majd fel”.

A teljes cikket itt olvashatja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs