hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Táppénz, járulékfizetési kötelezettség hatósági karantén idején

  • adozona.hu
2

Hatósági házi karantén alatt milyen ellátás, munkabér illeti meg a munkavállalót? Ha külföldről tér haza, és karanténba kerül, akkor fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni, és fizetnie kell maga után a 7710 forintot, vagy azt a munkáltató át is vállalhatja? Ha kontakt személy kerül hatósági karanténba, akkor táppénzre kell, hogy vegye a háziorvos? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna, tb-szakértő, jogász válaszolt.

A COVID-19 vírus kapcsán elrendelt hatósági karanténra vonatkozóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tájékoztatást adott ki, mely szerint, aki a vírussal összefüggésben vagy az otthonában, vagy egészségügyi intézményben járványügyi megfigyelés alá kerül, 7-es kóddal keresőképtelen állományba vehető (7-es kód: közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltás, hatósági elkülönítés).  Ez akkor lehetséges, ha a karanténról a járványügyi hatóság határozatot hoz, amelyről a keresőképtelenséget megállapító orvost is értesítik. Azaz csak azt követően lehet csak a „7”-es kódos keresőképtelenséget megállapítani, ha az ennek alapját képező hatósági határozatot meghozzák.

„7”-es kódos keresőképtelenség esetén nem jár betegszabadság, így a keresőképtelenség első napjától táppénz illeti meg az érintett személyt. A táppénz mértéke az általános szabályok szerint alakul, azaz legalább 730 nap, folyamatos biztosításban töltött idő esetén a napi átlagkereset 60, ennél rövidebb biztosítási idő esetén pedig az 50 százaléka. Meg kell jegyezni, hogy ez esetben a foglalkoztatót nem terheli táppénzhozzájárulás-fizetési kötelezettség.

A külföldi, nem hivatalos utazásról történő hazatérés ugyanazon megítélés alá esik, mint a nyár folyamán „piros”, illetve „sárga” jelzéssel ellátott országból érkezők esetén elrendelet házi karatén. A „piros”, illetve „sárga” jelzéssel ellátott országból érkezőkre vonatkozóan 2020. augusztus 13-án hatályba lépett 398/2020. kormányrendelet rögzítette a következőket: „Az a biztosított, aki részére magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott, nem hivatalos célú, kevésbé súlyos vagy súlyos fertőzöttségi mértékű országból Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el, nem minősül keresőképtelennek”.

Azaz, az a magyar állampolgár, aki külföldre nem hivatalos (üzleti, gazdasági) célból utazott, hazatértét követően köteles hatósági házi karanténba vonulni, és nem lesz ezen karantén ideje alatt keresőképtelen. Keresőképtelenség hiányában a külföldi utazás miatt hatósági házi karanténban lévő személy biztosítottként táppénzre nem jogosult.

A keresőképtelenség hiánya nem csak a táppénz kapcsán jelent gondot. Ha például a házi karanténban lévő munkavállaló nem keresőképtelen, és nem tud otthonról dolgozni, akkor igazolatlanul van távol a munkahelyétől. Az igazolatlan távollét alatt szünetel a biztosítási jogviszonya, és ezen időszakban fizetnie kell a jelenleg havi 7710 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot, amelyet az adóhivatal jóváhagyásával akár a munkáltató is átvállalhat (azaz a munkavállaló helyett a munkáltató is megfizetheti). Megelőzhető az igazoltalan távollét azzal, ha fizetett vagy fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe a munkavállaló.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
radics.zsuzsanna

Tisztelt P_anka! Ha a munkavállaló nem tud a munkahelyén megjelenni, hogy munkát végezzen, és otthonról sem tudja munkáját ellátni, akkor a távolmaradást igazolni kell. Erre szolgálhatna az orvos keresőképtelenségi igazolása, amelyet ez esetben nem állítanak ki. Erre vonatkozóan írtam a szünetelésről. Ha azonban a munkavállaló igazolni tudja távollétét például Mt. 55. §-ában foglalt „különös méltánylást érdemlő elháríthatatlan ok miatt indokolt távollétre”, és ha ezt a munkáltató elfogadja, akkor már lehet igazoltan távol.

P_anka

Miért igazolatlan a távollét, ha nem minősül keresőképtelennek a külföldi magánútról hazatérő munkavállaló? Igazolni tudja távolmaradása okát. Miért kellene ezért fizetés nélküli szabadságot kérnie, amit aztán a munkáltató mérlegelési jogkörében vagy engedélyez, vagy nem? Véleményem szerint igazoltan van távol, de fizetésre, távolléti díjra.... nem jogosult. Igazolt, nem fizetett távollét.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Piaci ár

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

"Saját tőke pótlása" válaszhoz

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Leköszönő tulajdonos szavazati joga

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close