hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Veszélyhelyzet: jár-e bértámogatás az ekhósoknak?

  • adozona.hu

Magyarországon számos munkavállaló dolgozik az egyszerűsített közteherviselésre vonatkozó szabályozás (ekho) szerint, amely alapján a munkabér adózására vonatkozó általános szabályok helyett a munkabér minimálbért meghaladó összege után összesen 15 százalék ekhót kell fizetnie a munkavállalónak, személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulékok helyett. Tipikusan ilyenek a médiában, a sport- és reklámszakmában betöltött állások vagy az előadóművészet, de akár egyes IT-szakemberek is ebbe a körbe tartozhatnak. A járvány okozta gazdasági visszaesés őket is érintheti. Jogosan merül fel, hogy vajon az ekhós munkavállalók után igényelhetnek-e a munkáltatók támogatást a csökkentett munkaidőre? – teszi fel a kérdést közleményében a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda.

Kántor Balázs, az iroda adócsoport-vezetője úgy látja, hogy a kormányzat nem foglalkozott ezzel a kérdéssel érdemben. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy az igénybe vehető támogatásokkal foglalkozó kormányrendeletek nem zárják ki egyértelműen, hogy az ekhóval adózók is igénybe vegyék a támogatást, mivel annak legfontosabb feltétele – a munkaviszony megléte – ebben az esetben is teljesül.

Az egyetlen korlátozó szabály, ami az ekhósok kizárására utalhat, az, hogy a nettó alapbért az “általános szabályok” szerint kell megállapítani, ez azonban a munka törvénykönyve megfelelő rendelkezéseire is utalhat, és nem feltétlenül az adójogszabályokra.

A szakértő felveti a kérdést: amennyiben a kormányzat szándéka egyértelműen az ekhósok kizárása volt, miért nem tartalmaz erre vonatkozó explicit rendelkezéseket a rendelet, vagy legalább arra való utalást, hogy azz szja-törvény szerinti általános szabályokról beszélhetünk?

Ha a munkáltató igénybe veheti a támogatást ekhós munkavállalóra, mekkora lehet a támogatás összege? A támogatás alapja ugyanis a nettó bér (távolléti díj), amely a bruttó bérnek a munkáltató által levonandó személyi jövedelemadó-előleggel, járulékokkal csökkentett összege. Ekhósok esetében azonban ehelyett 15 százalék ekhót von le a munkáltató. Ez az ekho azonban – a jogszabály szövege alapján – a személyi jövedelemadót és a járulékokat helyettesíti, tehát értelemszerűen a támogatást is a bruttó bér 15 százaléka alapján kellene megállapítani, ami 112 000 forintot meghaladó, magasabb támogatási összeghez is vezethet – áll a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda közleményében. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kölcsönzött munkavállaló átvétele

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Oktatási számla gyermek nevére

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Díjazás munkavégzés hiányában

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs