hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

„Húsbavágó döntések” születtek a kormány mai ülésén

  • adozona.hu

A miniszterelnök a kormány munkájának szünetében ismertette az eddig meghozott döntéseket. A járványügyi lépéseken felül gazdasági döntéseket is hozott a kormány a mai ülésen. A világjárvány nemcsak az emberek egészségét veszélyezteti, hanem a gazdaságot is sújtja, hangsúlyozta a miniszterelnök, ezért a gazdaság újraindítása érdekében megszülettek az első intézkedések.

A mai napon született döntések a következők:

1. A magánszemélyek és vállalkozások (minden magánszemély és minden vállalkozás) mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési köztelezettségét az év végéig felfüggesztik.

2. A rövid lejáratú vállalkozási hitelek lejáratát június 30-áig meghosszabbítják.

3. A holnaptól (március 19-étől) felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (THM) a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximálják.

4. A gazdaság néhány szektora már most súlyos gondokkal küzd – emelte ki a miniszterelnök – akikkel folyamatosan egyeztet a kormány, így az első javaslatok erre a szektorra vonatkozóan is megérkeztek. Az érintett szektorok a következők: turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport- és kulturális szolgáltatások és a személyszállítás, vagyis taxisok munkája. Ezen szektort érintő mai döntések a következők:

♦ A munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik.
♦ A munkavállalók járulékát június 30-áig jelentősen csökkentik: nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, egészségügyi hozzájárulást a törvényi minimumra csökkentik.
♦ A kata szerint adózó taxisok átalányadó-fizetési kötelezettségét június 30-áig elengedik.
♦ Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, és a bérleti díjakat nem lehet megemelni.
♦ Június 30-áig a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik, azt sem kell megfizetni.

5. Döntéseket hozott még a kormány a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről annak érdekében, hogy a munkaadók és munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

Az alaprendeletet ma közzéteszik, a részletszabályokat pedig holnap ismertetik.

Kapcsolódó írásunkat ITT olvashatja el.

A járványügyi helyzettel összefüggő cikkeinket ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásbérlés áfájának levonhatósága

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Új adatszolgáltatási szabályok egyéb szálláshely-szolgáltatóknak

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Könyvelő felelőssége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close