hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

„Húsbavágó döntések” születtek a kormány mai ülésén

  • adozona.hu

A miniszterelnök a kormány munkájának szünetében ismertette az eddig meghozott döntéseket. A járványügyi lépéseken felül gazdasági döntéseket is hozott a kormány a mai ülésen. A világjárvány nemcsak az emberek egészségét veszélyezteti, hanem a gazdaságot is sújtja, hangsúlyozta a miniszterelnök, ezért a gazdaság újraindítása érdekében megszülettek az első intézkedések.

A mai napon született döntések a következők:

1. A magánszemélyek és vállalkozások (minden magánszemély és minden vállalkozás) mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési köztelezettségét az év végéig felfüggesztik.

2. A rövid lejáratú vállalkozási hitelek lejáratát június 30-áig meghosszabbítják.

3. A holnaptól (március 19-étől) felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (THM) a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximálják.

4. A gazdaság néhány szektora már most súlyos gondokkal küzd – emelte ki a miniszterelnök – akikkel folyamatosan egyeztet a kormány, így az első javaslatok erre a szektorra vonatkozóan is megérkeztek. Az érintett szektorok a következők: turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport- és kulturális szolgáltatások és a személyszállítás, vagyis taxisok munkája. Ezen szektort érintő mai döntések a következők:

♦ A munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik.
♦ A munkavállalók járulékát június 30-áig jelentősen csökkentik: nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, egészségügyi hozzájárulást a törvényi minimumra csökkentik.
♦ A kata szerint adózó taxisok átalányadó-fizetési kötelezettségét június 30-áig elengedik.
♦ Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, és a bérleti díjakat nem lehet megemelni.
♦ Június 30-áig a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik, azt sem kell megfizetni.

5. Döntéseket hozott még a kormány a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről annak érdekében, hogy a munkaadók és munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

Az alaprendeletet ma közzéteszik, a részletszabályokat pedig holnap ismertetik.

Kapcsolódó írásunkat ITT olvashatja el.

A járványügyi helyzettel összefüggő cikkeinket ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kölcsön rendezése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Gépbeszerzés támogatásból

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tárgyi eszköz aktiválás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close