hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Home office szabályozása: kérdések, amelyeket törvényben kell tisztázni

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Az Mt. szabályozza ugyan a távmunka intézményét, azonban a vonatkozó rendelkezések a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott tevékenységre érvényesek, nem a manapság – kezdetben kényszerűségből elterjedt, majd a járványhelyzetben egyre inkább tért hódító, alkalomszerűen folytatott – otthoni munkavégzésre (home office). Jelenleg nem rendezi jogszabály az otthoni munkavégzést, így számos kérdést vet fel például az eszközhasználat, a munkavédelem, a kárfelelősség, a munkarend, és az infrastruktúra biztosítása is.

A home office-nak számos előnye van: a munkavállaló nem pazarolja az idejét a munkába járásra, nem terheli a környezetét utazással, kényelmesebb otthoni környezetben – akár a kertben napozás közben – is végezhet munkát. Alapvetően a munkáltató számára sem hátrányos az otthoni munkavégzés, viszont nincs kidolgozott keretrendszere, a munka törvénykönyve (Mt.)nem nevesíti.

A hatályos szabályozás alapján otthoni munkavégzésre a felek megállapodása alapján, de a munkáltató egyoldalú intézkedése nyomán is sor kerülhet, munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás keretében. Előbbi tartama a felekre van bízva, bárki kezdeményezheti. Utóbbi időtartama nem haladhatja meg naptári évenként a negyvennégy beosztás szerinti munkanapot vagy 352 órát. A jelenlegi járványveszélyhelyzet idején a szabályozás annyi könnyítést ad a munkáltatknak, hogy egyoldalúan jogosultak otthoni munkavégzést elrendelni,k aminek időtartama hosszabb időszakra is szólhat, de az – a távmunkával ellentétben – nem válik véglegessé.

Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "Újrakezdés a válság után" című kiadványunkat!
Tanuljuk meg értelmezni cégünk jelzéseit, hogy a lehető leggyorsabban tudjunk reagálni a változó gazdasági környezetre. Az Adózóna új szakmai kiadványa gyorsan és akár azonnal alkalmazható megoldások mellett közép- és hosszú távon is hasznosítható tanácsokat nyújt a cégvezetők és döntéshozók részére.

A távmunkára irányuló munkaszerződésben a felek meghatározzák a munkavégzés helyét, míg otthoni munka esetében a munkáltató átengedi a munkavégzés teljesítési helyének megválasztási jogát a munkavállalónak. A home office elrendelése nem feltétlenül jelent folyamatos otthoni munkavégzést, ez történhet meghatározott időtartamra is, például akként, hogy a munkavállalók kéthetente egymást rotálva mennek be a munkahelyükre, ezzel csökkentve a fertőződés veszélyét. Ugyanakkor többhónapos otthoni munkavégzés már nem minősülhet eseti jellegűnek, ekkor gondoskodni kell a távmunka keretében történő foglalkoztatásról.

Érdekes kérdés, hogy vajon a home office megfeleltethető-e a részbeni vagy részleges távmunkának?

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen szabályozásra van szükség az otthoni munkavégzés jogi környezetének rendezéséhez!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs