hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hitelmoratórium: mi lehet szeptember végén?

  • adozona.hu

A hatályos szabályok szerint szeptember végén megszűnik a hitelmoratórium, de az eddigi gyakorlat alapján nem zárható ki, hogy meghosszabbítja a kormány a szüneteltetést. A Bankmonitor.hu szakértői megvizsgálták, mire számíthatnak októbertől az adósok.

Közeleg a törlesztés szüneteltetése, azaz a hitelmoratórium vége. A járványhelyzet miatt 2020. március 18-ától a hitelek törlesztőrészletét nem kell megfizetni. A hatályos jogszabály szerint szeptember végén lejár a moratórium, bár az eddigi tapasztalatok alapján nem zárható ki, hogy meghosszabbítja a kormány a szüneteltetést.

Egyáltalán nem mindegy ugyanakkor, milyen döntés születik majd, a szüneteltetésnek ugyanis már most jelentős a hatása van a moratóriumban lévő hitelekre. Bár a havi törlesztőrészletek a moratórium miatt nem emelkedhetnek – kivéve, ha nőne a hitel kamata –, a futamidő azonban akár több évvel is megnyúlhat, ennek hatására pedig a teljes visszafizetendő összeg átlagosan 5-10 százalékkal nőhet egy lakáshitel esetében.

Mi történhet a moratóriummal?

A moratórium ténylegesen lejár október elején: elképzelhető, hogy ténylegesen lejár a moratórium a hónap végén. Ebben az esetben minden adósnak készülnie kell arra, hogy a hitelét a továbbiakban fizetnie kell. Biztonság kedvéért mindenkinek érdemes ezzel kalkulálnia a következő havi családi költségvetés tervezésénél.

A szüneteltetés változatlan feltételekkel tovább folytatódik: elképzelhető az is, hogy minden érintett adós számára meghosszabbítják a moratóriumot. (Akár az is elképzelhető, hogy a szüneteltetés még egy évig érvényben marad.) Ebben az esetben is érdemes lehet elgondolkodnia a kilépésen minden olyan adósnak, aki tudná fizetni a törlesztőrészletét. A szüneteltetés miatt ugyanis a futamidő jelentős mértékben meghosszabbodhat.

Egyes társadalmi csoportok számára lesz elérhető a továbbiakban a törlesztési felfüggesztése: a szüneteltetés változatlan hosszabbítása ellen szól a gazdaság sikeres újraindulása és az alacsony munkanélküliség. Ugyanakkor lehetnek olyan társadalmi csoportok, amelyeknek komoly terhet jelentene a fizetési kötelezettség újraindítása. Ez utóbbi tény viszont az ellen szól, hogy mindenkinek megszüntessék a moratórium lehetőségét.

Éppen ezért könnyen elképzelhető, hogy a hitelmoratóriumot meghosszabbítják, de csak bizonyos veszélyeztetett társadalmi csoportok számára. Ilyen terv volt tavaly év végén is, de akkor végül a teljes hosszabbítás mellett döntött a kormány. A 2020. év végi elképzelések szerint a munkanélküliek,a  közmunka programban foglalkoztatottak, a nyugdíjasok, a gyermeket nevelő vagy váró családok, a nehéz pénzügyi helyzetbe került vállalkozások számára maradt volna érvényben a moratórium.

Ha nem lesz mindenki számára elérhető a szüneteltetés, akkor elképzelhető, hogy hasonló módon határozzák majd meg a jogosultak körét. Ha ezen megoldás mellett döntene a kormány, akkor várhatóan az érintetteknek maguknak kellene jelezniük, hogy benne kívánnak maradni a moratóriumban.

Milyen hatása lenne a moratórium megszűnésének?

A törlesztési szüneteltetés szeptember végi lejártával az adósok 18 hónapig mentesülnének a fizetési kötelezettségük megfizetése alól. Ennek pénzügyi hatását nézte meg egy lakáshitel példáján keresztül a Bankmonitor.hu. A moratórium kezdetekor az adós 10 millió forint összegű, 15 éves hátralévő futamidejű 4,5 százalékos kamatozású kölcsönnel rendelkezett. A törlesztőrészlet 115 ezer forint volt.

Moratórium hatása 15 millió forintos, 15 éves futamidejű lakáshitelre

 

Moratórium nélkül

Moratórium lejárta 2021. 09. 30.

Fennálló tőke

15 000 000 forint

15 000 000 forint

Kamat

4,50%

4,50%

Moratórium hossza

18 hónap

Törlesztőrészletek száma

180

193

Törlesztőrészlet

114 749 forint

114 594 forint

Teljes visszafizetés

20 654 819 forint

22 116 661 forint

Másfél év szüneteltetést követően a havi fizetési kötelezettség összege nem emelkedne meg, de 13 darabbal több részletet kellene megfizetni (összesen 193-at). Emiatt a teljes visszafizetendő összeg is megemelkedne 7 százalékkal (20,6 millió forintról 22,1 millió forintra nőne).

Tehet valamit az adós a teljes visszafizetés növekedése ellen?

A jelenlegi elvárások alapján az adós kérheti a moratórium alatt felhalmozott kamat díjmentes előtörlesztését, sőt szerződésmódosítás keretében kezdeményezheti az eredeti futamidő visszaállítását is. (Ez utóbbi esetében a közjegyzői okirat díját meg kell fizetnie az adósnak.)

Ezen lépésekkel a teljes visszafizetendő összeg emelkedése jórészt kivédhető. Fontos tudni, hogy a futamidő-csökkentést a bank csak abban az esetben engedélyezi, ha a kérelmező aktuális jövedelme elbírja a havi törlesztőrészletet.

Mit tehet az, aki nem tudja fizetni a részleteket?

Érdemes minél előbb felvenniük a kapcsolatot a bankjukkal azoknak, akik számára a fizetés újraindulása komoly gondot okozhat. (Még azelőtt, hogy a moratórium tényleges jövőbeni sorsáról döntenének.) A pénzintézet pedig remélhetőleg talál olyan megoldást, ami megfelelően mérsékli, átütemezi az adós fizetési kötelezettségeit legalább arra az időszakra, amíg az anyagi helyzete rendeződik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs