hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csökkentett munkaidő, járulékmentesség: mi lesz a nyugdíjmegállapítással?

  • adozona.hu
2

A dolgozó 2021 májusában éri el a nők 40 éves munkaviszonyához szükséges szolgálati időt. A koronavírus-járvány miatti helyzetben az üzemi konyhákat működtető vállalkozás közös megegyezés alapján 8 óráról 6 órára csökkentette a dolgozó munkaidejét. A munkáltató a kifizetett munkabérből nem von nyugdíjjárulékot. Befolyásolják-e ez a nyugdíjba vonulás időpontját, mivel nincs nyugdíjjárulék-fizetés; beletartozik-e ez az időszak a szolgálati időbe? Mivel nincs nyugdíjjárulék-fizetés, a kifizetett bér beleszámít-e a nyugdíjalapba? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. kormányrendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályairól és egyes új intézkedésekről szóló 61/2020. kormányrendelet 1. paragrafusának (2) bekezdése rendelkezik arról, hogy a Tbj. szabályaitól eltérően a rendeletben meghatározott főtevékenységet (beleértve a vendéglátást) folytató foglalkoztatónál munkaviszonyban lévő természetes személy, egyéni vállalkozó és a Tbj. szerinti társas vállalkozó esetében a járulékalapot képező jövedelem után kizárólag a 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7710 forint összeget kell megfizetni.

A járulékkedvezményt a 2020. március, április, május és június hónapokra vonatkozó adó- és járulékfizetési kötelezettség esetében kell alkalmazni. A rendelet kimondja, hogy a járulékfizetési kedvezmény nem érinti a biztosított társadalombiztosítási és munkaerőpiaci ellátásokra való jogosultságát és az ellátások összegét.

A fentiek alapján tehát, ha a foglalkoztatás megfelel a rendelet 1. paragrafusának (10) bekezdésében foglaltaknak, akkor az érintett munkáltató élhet a fentiekben említett járulékfizetési kedvezménnyel, ami azt is jelenti, hogy ebben az esetben az érintett munkavállaló függetlenül azon ténytől, hogy a járulékalapot képező jövedelméből nem vontak egyéni nyugdíjjárulékot, a márciustól júniusig terjedő időszakra is biztosított lesz. Tehát ezen keresőtevékenysége alapján nyugdíjra jogosító szolgálati időt szerez, keresetét pedig figyelembe kell majd venni a majdani nyugdíjának megállapításakor.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!

Jó napot, a munkáltatóm csökkentett munkaidőt javasolt számomra a "105/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet
a veszélyhelyzet idején történő csökkentett munkaidős foglalkoztatásnak a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében történő támogatásáról" igénybevétele miatt.
Eddig 8 órás munkaidőben dolgoztam, most heti 20 órás, azaz napi 4 órást szeretne felajánlani a fentebb jelzett pályázat miatt.
2022-ben lenne meg a 40 éves munkaviszonyom, nő vagyok, azaz élhetnék ezzel a lehetőségekkel.
Kérdésem, hogy hogyan módosulhat ettől a változástól a ledolgozott munkaidőm a nyugdíjfolyósító szemszögéből? Kitolódhat a nyugdíjba cvonulás vagy nem?
Válaszuk sürgős lenne (elnézést) mert ma akarják velem a kérvényt kitöltetni.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31