hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cég működésének vagy tevékenységének szüneteltetése

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A koronavírus miatt több cégnél felmerült a cég működésének vagy tevékenységének szüneteltetése. A cikk ennek jogi hátterét, illetve a „szüneteltetés” alatti tennivalókat vázolja. Nem foglalkozik a munkavállalással kapcsolatos jogi kérdésekkel, de a foglalkoztatásukkal kapcsolatos közterhek bevallását, fizetését érinti.

Működés vagy tevékenység szüneteltetése

Ha a céget az alapítók (tagok, tulajdonosok) nem kívánják megszüntetni, akkor csak arra van lehetőségük, hogy beszüntetik a tevékenységvégzését. A működés szüneteltetése jogilag nem lehetséges.

A tevékenység beszüntetése történhet úgy, hogy az alkalmazottaknak felmondanak vagy fizetéses, illetve fizetés nélküli szabadságra küldik őket.

Ismét kapható a Cégek átalakulása és megszűnése című kiadványunk! 
https://adozona.hu/akciok/Cegek_atalakulasa_es_megszunese_Megjelent_l_QH4R44

Ha a munka alóli felmentés díjazás nélkül történik, akkor – jövedelem hiányában – a jövedelmet terhelő vagy az alapján fizetendő közteher nem merül fel.

Ha azonban a szabadságra (a munkavégzés alóli felmentésre) fizetést ad a cég a munkavállalóknak, akkor e jövedelem után a magánszemélynek a személyi jövedelemadót és a járulékokat, a foglalkoztatónak a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást be kell vallani és meg kell fizetni.

Kivételt képez a 47/2020. (III. 18.) kormányrendelet (MK 2020. évi 47. szám) és a részletszabályokat tartalmazó, 61/2020. (III. 23.) kormányrendelet; (MK 2020 évi 51. szám – együtt R.), hogy 2020. március, április, május, június hónapra nem kell bevallani és fizetni, illetve a vonatkozó törvényben előírttól eltérő mértékben kell teljesíteni az alábbi kötelezettségeket, ha az R.-ben felsorolt tevékenységeket tényleges főtevékenységként végzi (végezte).   

Tényleges főtevékenységnek az a tevékenység minősül, amelyből az adózónak az R. hatálybalépését (2020. március 24-ét) megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30 százaléka származott.

A feltételek fennállása esetén tehát:

Nem kell fizetni a szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást a kifizetővel munkaviszonyban foglalkoztatott vagy a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) szerinti társas vállalkozónak juttatott jövedelem alapján. 

A foglalkoztatónál munkaviszonyban foglalkoztatott személynek és a társas vállalkozónak a járulékalapot képező jövedelem után kizárólag a 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7710 forint összeget kell megfizetni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből egyebek között megtudja, ki minősül társas vállalkozónak, kikre vonatkoznak a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak csillapítására vonatkozó kedvezmények, továbbá milyen bevallásokra kötelezett a tevékenységet felfüggesztő cég!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ledolgozott órák utáni kifizetés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Magyar cégben a munkabér kifizethető-e euróban?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close