12 óra fölötti napi munkaidő – lehetséges-e járvány idején egy új kormányrendelet alapján?

  • adozona.hu
1

A koronavírus miatt kialakult helyzetben lehet-e akár napi 12 órát meghaladó időtartamú a munkaidő, ha a dolgozó is beleegyezik? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: A 47/2020. kormányrendelet 6. paragrafus 4. bekezdésében az áll, hogy az Mt. rendelkezéseitől külön megállapodással el lehet térni. A járvány miatt az élőállat gondozását végző munkavállalóinknál lehetséges-e olyan munkarend kialakítása a zavartalan munka miatt, hogy két csoportra osztjuk őket és egy-egy csoport 3–4 napot dolgozik emelt munkaidővel (12 órát meghaladja)? A többletbért kifizetjük az adott hónapban. Ha a munkavállalók ezt vállalják, és külön megállapodást kötünk, ez lehetséges?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Ez nagyon jó kérdés, már az elején elmondom, mi lesz a probléma.

A hivatkozott kormányrendelet valóban lehetőséget teremt a feleknek a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) rendelkezéseitől való eltérésre. Ugyanakkor megvolt erre a felhatalmazása? Ez azért érdekes, mert jogvita esetén az uniós jogot kell alkalmazni.

A munkaidő-szervezés egyes szempontjairól szóló 2003/88/EK irányelv meghatározza, hogy a tagállamok a munka- és pihenőidő vonatkozásában milyen minimálszabályokat kell hogy alkalmazzanak.

Az átmeneti rendelkezések jogszerűen jelenthetik például azt, hogy a napi munkaidő korlátlan lehet? Esetleg azt, hogy a munkáltatói felmondást nem kell megindokolni? Esetleg azt, hogy 3–4x 12 óránál is hosszabb legyen a munkaidő?

A 6. cikk (b) pontja azt fekteti le, hogy hétnapos időtartamokban az átlagos munkaidő, a túlórát is beleértve, ne haladja meg a 48 órát. Ez pedig az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés szabályából ered. Itt pedig arról van szó, hogy a munkáltató alapból, rendkívüli munkaidőként (?) 12 órát meghaladó munkát oszt be.

Álláspontom szerint jogilag erre azon munkakörökben, melyek nem kapcsolódnak közvetlenül a lakosság ellátásához, nem lehet ilyen munkaidőbeosztást alkalmazni. A veszélyhelyzet elmúltát követően fog kiderülni, hogy az intézkedések jogszerűen történtek-e.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
dr. Kéri Ádám

Itt is rögzíteném, hogy a 47/2020. (III.18.) korm.r. módosítása bármelyik percben várható.
dr. Kéri Ádám ügyvéd

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Fordított áfa: teljesítési időpont II.

Kelemen László

adószakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Fordított áfa

Kelemen László

adószakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Ingyenesen átvett tárgyi eszköz

Kelemen László

adószakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close