12 óra fölötti napi munkaidő – lehetséges-e járvány idején egy új kormányrendelet alapján?

  • adozona.hu
1

A koronavírus miatt kialakult helyzetben lehet-e akár napi 12 órát meghaladó időtartamú a munkaidő, ha a dolgozó is beleegyezik? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: A 47/2020. kormányrendelet 6. paragrafus 4. bekezdésében az áll, hogy az Mt. rendelkezéseitől külön megállapodással el lehet térni. A járvány miatt az élőállat gondozását végző munkavállalóinknál lehetséges-e olyan munkarend kialakítása a zavartalan munka miatt, hogy két csoportra osztjuk őket és egy-egy csoport 3–4 napot dolgozik emelt munkaidővel (12 órát meghaladja)? A többletbért kifizetjük az adott hónapban. Ha a munkavállalók ezt vállalják, és külön megállapodást kötünk, ez lehetséges?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Ez nagyon jó kérdés, már az elején elmondom, mi lesz a probléma.

A hivatkozott kormányrendelet valóban lehetőséget teremt a feleknek a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) rendelkezéseitől való eltérésre. Ugyanakkor megvolt erre a felhatalmazása? Ez azért érdekes, mert jogvita esetén az uniós jogot kell alkalmazni.

A munkaidő-szervezés egyes szempontjairól szóló 2003/88/EK irányelv meghatározza, hogy a tagállamok a munka- és pihenőidő vonatkozásában milyen minimálszabályokat kell hogy alkalmazzanak.

Az átmeneti rendelkezések jogszerűen jelenthetik például azt, hogy a napi munkaidő korlátlan lehet? Esetleg azt, hogy a munkáltatói felmondást nem kell megindokolni? Esetleg azt, hogy 3–4x 12 óránál is hosszabb legyen a munkaidő?

A 6. cikk (b) pontja azt fekteti le, hogy hétnapos időtartamokban az átlagos munkaidő, a túlórát is beleértve, ne haladja meg a 48 órát. Ez pedig az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés szabályából ered. Itt pedig arról van szó, hogy a munkáltató alapból, rendkívüli munkaidőként (?) 12 órát meghaladó munkát oszt be.

Álláspontom szerint jogilag erre azon munkakörökben, melyek nem kapcsolódnak közvetlenül a lakosság ellátásához, nem lehet ilyen munkaidőbeosztást alkalmazni. A veszélyhelyzet elmúltát követően fog kiderülni, hogy az intézkedések jogszerűen történtek-e.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
dr. Kéri Ádám

Itt is rögzíteném, hogy a 47/2020. (III.18.) korm.r. módosítása bármelyik percben várható.
dr. Kéri Ádám ügyvéd

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Járulékkedvezmény

Széles Imre

tb-szakértő

Vendéglátó egység – járulék

Széles Imre

tb-szakértő

Őstermelőség melletti kft. tagi jogviszony

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close