hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katások adóhatósági ellenőrzése – kit kell bejelenteni adóalanyként? Példákkal

  • adozona.hu
1

Az utóbbi időben a katások adóhatósági ellenőrzésekor, például egy végelszámoláshoz kapcsolódó támogató eljárás keretében gyakran előtérbe kerül, hogy az adóalanyiság választásával a jogszabályoknak megfelelő bejelentés és ez alapján a kata fizetése megtörtént-e. Ezért fontos tudni, hogy a katába történő bejelentkezéssel, illetőleg a tagokban történő változást követően kiket kell bejelenteni adóalanyként.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) alapján az adóalanyiság választásának bejelentésével egyidejűleg a kisadózó vállalkozásnak kisadózóként be kell jelentenie azon magánszemély tagját vagy tagjait, akik bármilyen jogviszonyban – kivéve a munkaviszonyt – végzett tevékenység keretében (ideértve különösen a személyes közreműködést, a megbízási jogviszony alapján végzett vezető tisztségviselői és más tevékenységet) részt vesznek a kisadózó vállalkozás tevékenységében. (Kisadózó vállalkozásnak minősül a kisadózó vállalkozások tételes adóját jogszerűen választó egyéni vállalkozó, egyéni cég, közkereseti társaság, betéti társaság, valamint ügyvédi iroda.)

A bejelentésnek tartalmaznia kell a kisadózó(k) nevét, címét, adóazonosító jelét és társadalombiztosítási azonosító jelét. Kisadózó a tételes adót jogszerűen választó egyéni vállalkozónál maga az egyéni vállalkozó, egyéni cégnél annak tagja, betéti társaság, közkereseti társaság, valamint ügyvédi iroda esetében a társaság, illetőleg az ügyvédi iroda kisadózóként bejelentett tagja [Katv. 7. § (1) bekezdés].

Így a vezető tisztségviselői feladatokat nem munkaviszony keretében ellátó, a kisadózó vállalkozással megbízási jogviszonyban álló és a személyes közreműködésre köteles tagokat a kisadózó vállalkozás köteles bejelenteni kisadózóként. 

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Mi lesz a kata és a kiva sorsa? Parlament előtt a módosításokat tartalmazó törvényjavaslat", "Társadalombiztosítási kérdések katásoknál", valamint "Katás egyéni vállalkozó ingatlanos dilemmái" című írásait is!

Fontos tudni, hogy 2021-től a magánszemély egyetlen jogviszonyával összefüggésben jelenthető be kisadózóként, például az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói jogállása alapján. Ha az egyéni vállalkozó egy bt. beltagja is, erre tekintettel már nem jelenthető be [Katv. 7. § (1a) bekezdés].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az egyéb előírásokat, valamint nézze meg példáinkat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A katások végelszámolásához célszerű szakemberhez fordulni. A fenti példáknál nálunk mindig előkerül az ügyfél részéről egy munkaszerződés, amely alapján nagyon rövid munkaidejű munkaviszony állt fenn a katás cégben a nem katás tag+ügyvezető esetében. Az adóhatóság a munkaviszony bejelentésének önkéntes pótlása esetén - tapasztalataink szerint - végelszámoláskor nem bírságol.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzleti ajándék – ékszer

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Melyik átalányadó-kategóriába tartozik a tevékenységem?

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Átalányadózás, teszorszám

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs