hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katások adóhatósági ellenőrzése – kit kell bejelenteni adóalanyként? Példákkal

  • adozona.hu
1

Az utóbbi időben a katások adóhatósági ellenőrzésekor, például egy végelszámoláshoz kapcsolódó támogató eljárás keretében gyakran előtérbe kerül, hogy az adóalanyiság választásával a jogszabályoknak megfelelő bejelentés és ez alapján a kata fizetése megtörtént-e. Ezért fontos tudni, hogy a katába történő bejelentkezéssel, illetőleg a tagokban történő változást követően kiket kell bejelenteni adóalanyként.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) alapján az adóalanyiság választásának bejelentésével egyidejűleg a kisadózó vállalkozásnak kisadózóként be kell jelentenie azon magánszemély tagját vagy tagjait, akik bármilyen jogviszonyban – kivéve a munkaviszonyt – végzett tevékenység keretében (ideértve különösen a személyes közreműködést, a megbízási jogviszony alapján végzett vezető tisztségviselői és más tevékenységet) részt vesznek a kisadózó vállalkozás tevékenységében. (Kisadózó vállalkozásnak minősül a kisadózó vállalkozások tételes adóját jogszerűen választó egyéni vállalkozó, egyéni cég, közkereseti társaság, betéti társaság, valamint ügyvédi iroda.)

A bejelentésnek tartalmaznia kell a kisadózó(k) nevét, címét, adóazonosító jelét és társadalombiztosítási azonosító jelét. Kisadózó a tételes adót jogszerűen választó egyéni vállalkozónál maga az egyéni vállalkozó, egyéni cégnél annak tagja, betéti társaság, közkereseti társaság, valamint ügyvédi iroda esetében a társaság, illetőleg az ügyvédi iroda kisadózóként bejelentett tagja [Katv. 7. § (1) bekezdés].

Így a vezető tisztségviselői feladatokat nem munkaviszony keretében ellátó, a kisadózó vállalkozással megbízási jogviszonyban álló és a személyes közreműködésre köteles tagokat a kisadózó vállalkozás köteles bejelenteni kisadózóként. 

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Mi lesz a kata és a kiva sorsa? Parlament előtt a módosításokat tartalmazó törvényjavaslat", "Társadalombiztosítási kérdések katásoknál", valamint "Katás egyéni vállalkozó ingatlanos dilemmái" című írásait is!

Fontos tudni, hogy 2021-től a magánszemély egyetlen jogviszonyával összefüggésben jelenthető be kisadózóként, például az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói jogállása alapján. Ha az egyéni vállalkozó egy bt. beltagja is, erre tekintettel már nem jelenthető be [Katv. 7. § (1a) bekezdés].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az egyéb előírásokat, valamint nézze meg példáinkat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A katások végelszámolásához célszerű szakemberhez fordulni. A fenti példáknál nálunk mindig előkerül az ügyfél részéről egy munkaszerződés, amely alapján nagyon rövid munkaidejű munkaviszony állt fenn a katás cégben a nem katás tag+ügyvezető esetében. Az adóhatóság a munkaviszony bejelentésének önkéntes pótlása esetén - tapasztalataink szerint - végelszámoláskor nem bírságol.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás, munkaviszony, járulék

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Kisgyermekes szülő távmunkavégzése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink