hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katás egyéni vállalkozó ingatlanos dilemmái

  • adozona.hu

Támogatással lakást vásárolna katás egyéni vállalkozó. A bérbeadáshoz át kell alakulnia? Ha eladja az ingatlant, adóznia kell? Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Adott egy másodállású katás egyéni vállalkozó, aki Széchenyi Mikrohitel Go! bevonásával lakóingatlant kíván vásárolni – írja olvasónk. Hozzátéve: a vásárlással az a célja, hogy tevékenységét ott végezze majd, és esetlegesen bérbe adja a lakás helyiségeit más vállalkozók részére is (pszichológusok, orvosok). 1. A tulajdoni lapra egyéni vállalkozóként vagy magánszemélyként jegyzik be a tulajdonost (olvastam erről is, arról is)? 2. Katás vállalkozóként nem lehet bérbe adni, jól gondolom, hogy egyéni vállalkozó formát kell váltania (átalányadó, tételes költségelszámolás)? 3. Ha eladja 5 éven belül az ingatlant, milyen adófizetési kötelezettségei keletkeznek?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az ingatlannyilvántartást szabályozó 109/1999 FVM rendelet 3. § e) pontja értelmében a tulajdoni lapon a természetes személy azonosító adatainak kell szerepelnie. A rendelet nem tartalmaz utalást arra, hogy az egyéni vállalkozói minőséget is fel kellene tüntetni, azaz véleményem szerint ez a tény nem kerül feltüntetésre.

Kataalany vállalkozás valóban nem szerezhet bevételt ingatlan-bérbeadási tevékenységből. Viszont ha nem egyéni vállalkozóként, hanem magánszemélyként az összevonandó adóalap részeként adózza le ezen bevételét, akkor az jogszerű.

Ez azt jelenti, hogy katás egyéni vállalkozói minőségét megtarthatja, s emellett mint ingatlan bérbeadó magánszemély is adózhat, szigorúan elkülönítve a két tevékenységét.

Ha az ingatlant nem egyéni vállalkozóként adta bérbe és 5 éven belül értékesíti azt, akkor az eladási árból le kell vonni a szerzési értéket.

Az így kiszámított összeg a jövedelem.

Ha az értékesítésre a szerzés évében vagy az azt követő évben kerül sor, akkor a jövedelem után 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetnie.

Ha az értékesítésre a szerzés évét követő második évben kerül sor, akkor a jövedelem 90 százalék után kell a 15 százalék szja-t megfizetnie.

Ha az értékesítésre a szerzés követő harmadik évben kerül sor, akkor a jövedelem 60 százaléka , ha a negyedik évben akkor a jövedelem 30 százaléka után kell a 15 százalék szja-t megfizetnie.

Az ötödik évtől nem kell bevallania a kapott eladási árból a jövedelmet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Fizetővendéglátás

Lepsényi Mária

adószakértő

Katás vállalkozás megszüntetése

Lepsényi Mária

adószakértő

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs