hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Belépett a kivába a cége? Így veheti ki az előző évi osztalékot

  • adozona.hu
4

Milyen adózással fizetheti ki a 2019. évben kiva adózásra átváltó kft. az előző évi osztalékot, vagyis mivel szociális hozzájárulási adót nem fizet, csak szja-levonásra kötelezett? A ki nem fizetett osztalékot visszavezetheti az eredménytartalékba? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Az osztalék esetén az adófizetés nem a kivaalany céget, hanem az osztalékot szerző magánszemélyt terheli. Más kérdés, hogy az osztalékból le kell vonni a szociális hozzájárulási adót (szocho). Ezt a levonást a kivaalany cégnek is meg kell tennie. A szochót maximum  a havi minimálbér 24-szerese után kell megfizetni és levonni a tagnak járó osztalékból. Ha a tag rendelkezik összevont jövedelemmel – például munkabér, személyes közreműködői díj –, akkor azok összegét is figyelembe kell venni a minimálbér 24-szeresének számításánál. Így adott esetben előfordulhat, hogy munkabérben részesülő tagtól nem is kell szociális hozzájárulási adót levonni az osztalékból.

Vagyis az osztalék után a kivaalany cégben tag magánszemélyt éppúgy terheli a szochofizetési kötelezettség, mint más, nem kivaalany cégben lévő magánszemélyt.

A ki nem fizetett osztalékot az eredménytartalékba kell vezetni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (4)
Pálkerti

Még azért én leírtam volna, hogy KIVA alatt felvett osztaléknál meg kell vizsgálni azt, hogy TAO vagy KIVA alatti eredménytartalékból történik az osztalék kifizetése. Szerintem nagyon nem mindegy !

Szipszer Tamás

Tisztelt Kérdező!

Pontosítanék: az előző évi adózott eredményt kell az eredménytartalékba átvezetni tárgyév január 1-én. A tárgyévben jóváhagyott osztalékot az erről szóló határozat keltekor kell az eredménytartalékból a kötelezettségek közé átvezetni.Ez a jóváhagyott osztalék emeli meg a Kiva alapját amennyiben az eredmény Kiva időszakban keletkezett. Az eredmény osztalékként jóvá nem hagyott része marad az eredménytartalékban.

Ruszin Zsolt

Tamás vélhetően arra gondolt, hogy az éves eredményt tekinti a potenciális osztaléknak, aztán amit abból nem fordítanak osztalékra, az mehet az eredménytartalékba.

A Szochó bérleti díjjal is "nullázható". Ha van legalább 3.576.000 bérleti díja valakinek, akkor nem fizet szochót az osztalék után. KIVA alanyként se (csak ott jövőre is van még 12% KIVA).

A KIVA alanyok aranybányája a nyílt végű lízing, főleg a jármű és az ingatlanlízing, ami aztán nem a KIVA alany eszköze lesz.

hómaró

"A ki nem fizetett osztalékot az eredménytartalékba kell vezetni."

Ezt részletezné kérem? Mikortól minősül az osztalék ki nem fizetettnek, van erre határidő? Mi ennek a könyvelési tételnek a bizonylata?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Bunna Erika

adótanácsadó

Facebook-hirdetés számlájának elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Nem számlázott szolgáltatás könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close