hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: könyvelőirodákat is terhelheti az EPR-díj?

  • adozona.hu

Könyvelési szolgáltató a partnerek számláit, könyvelési bizonylatait fűzős dossziéba rendezi, melyeket belföldről szerez be, és bizonyos időközönként így adja át az ügyfeleknek az aktákat. Megvalósítja-e a 80/2003. EPR-rendeletben foglalt csomagolás fogalmát? Regisztrálnia kell-e május 31-ével? – kérdezte olvasónk. Gombás Otília, a J&J Center Kft. szakértője válaszolt.

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. kormányrendelet (EPR-rendelet) 1. melléklete határozza meg az EPR-kötelezettségekkel érintett termékek körét. A melléklet 1.1 pontja alapján ide tartoznak a csomagolási kormányrendelet hatálya alá tartozó csomagolások. A csomagolási kormányrendelet szerint csomagolás:

„valamennyi olyan, bármilyen tulajdonságú anyagból készült termék, amelyet áru tartására, megóvására, átadására, átvételére, szállítására, valamint bemutatására használnak, beleértve minden árut a nyersanyagoktól kezdve a feldolgozott árucikkekig, továbbá az ugyanilyen célra használt egyutas árucikkek;”

Mivel a számlák, könyvelési bizonylatok nem áruk, így a fűzős dossziék nem felelnek meg a csomagolás fogalmának, így csomagolásként nem tartoznak az EPR-rendelet tárgyi hatálya alá.

Megjelent az „EPR-kötelezettség: új előírások gyártókra, forgalmazókra és logisztikai szolgáltatókra” című webinárium videófelvétele

Azonban a dossziékra irodai papírként EPR-kötelezettség vonatkozik, de belföldről történő beszerzés esetén nem Önök lesznek a kötelezettek. E tekintetben tehát nem terheli Önöket regisztrációs kötelezettség.

Könyvelőirodaként (a körülmények pontos ismerete nélkül) véleményünk szerint akkor merülhet fel EPR-kötelezettség, ha a tevékenységhez szükséges eszközt szereznek be külföldről, ugyanis a külföldről behozott termékekről lebontott csomagolás után, vagy esetleg maga a beszerzett termék (például elektronika) után saját célú felhasználás jogcímén Önöket terhelné az EPR-regisztrációs és -díjfizetési kötelezettség.

OLVASSA EL kapcsolódó cikkünket is!
Itt vannak az EPR-díjak: sokszorosára nőttek a gazdálkodók terhei

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3