hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az új építésű lakás szerzésének illetékmentessége, kedvezménye II. rész – Példák

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Cikkünk első részében az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) vonatkozó előírásait ismertettük, jelen írásunkban pedig példákkal illusztráljuk a vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, építtetett új lakás megszerzése illetékmentességének, kedvezményének szabályát.

A vállalkozó által épített új lakás illetékmentességével, illetve -kedvezményével – foglalkozó cikkünk folytatásaként gyakolati példákat mutatunk be. Példáinkban a felek által kialkudott vételár megegyezik a lakás, lakóház forgalmi értékével.

1. példa – 35 év alatti feleség, 40 év feletti férj, 3 gyermek

Egy házaspár egy vállalkozótól új építésű lakást vásárol 35 millió forintos vételáron, 50-50 százalékos tulajdoni arányban. A vevők az ingatlan vásárlásához 10 millió forint összegű csokban (családi otthonteremtési kedvezmény) részesülnek három gyermekük után (kamattámogatott hitelt az ügylethez kapcsolódóan nem vesznek fel). A feleség még nem múlt el 35 éves, a férj életkora 40 év. Kérdés, hogy az ingatlan szerzéséhez kapcsolódóan a vagyonszerzők részesülhetnek-e valamilyen illetékkedvezményben, mentességben?

Mivel a példa szerint a vállalkozó által értékesített új építésű lakás, lakóház terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke 35 millió, a lakáscélú – vissza nem térítendő – állami támogatás összege pedig 10 millió forint, ezért a támogatás összegét az illeték alapjának számításánál le kell vonni, az illeték alapja tehát 25 millió forint lesz. Mivel ezen érték nem haladja meg a 30 millió forintot, ezért az ügyletre alkalmazható az új építésű lakás vásárlása utáni illetékkedvezmény.

A visszterhes vagyonátruházási illeték számításánál a forgalmi értékből a 15 millió forintra eső összeget nem kell megfizetni, tehát (25-15) 10 millió forint lesz az illeték alapja. Ezt az összeget a vagyonszerzőknek tulajdoni hányaduk arányában kell megfizetniük, ami a példa szerinti esetben 50-50 százalékos tulajdoni hányadot jelent, azaz az említett esetben a házaspár mindkét tagjánál 5-5 millió forint lesz az illetékalap. A felek által megfizetendő illeték mértéke tehát (5 000 000 x 0,04) 200-200 ezer forint lesz személyenként. Ha első lakástulajdon szerzéséről van szó, a szerző fél kérelmére automatikusan jár az illetékre a maximum 12 havi pótlékmentes részletfizetési lehetőség.

A 35 év alatti feleség a 35. életévét be nem töltött fiatal első lakástulajdonának megszerzéséhez kapcsolódó illetékkedvezményt nem tudja alkalmazni, mivel a lakástulajdon forgalmi értéke meghaladja a 15 millió forintot.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben további példákat mutatunk be!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó – NAV-ellenőrzés

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close