hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az új építésű lakás szerzésének illetékmentessége, kedvezménye II. rész – Példák

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Cikkünk első részében az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) vonatkozó előírásait ismertettük, jelen írásunkban pedig példákkal illusztráljuk a vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, építtetett új lakás megszerzése illetékmentességének, kedvezményének szabályát.

A vállalkozó által épített új lakás illetékmentességével, illetve -kedvezményével – foglalkozó cikkünk folytatásaként gyakolati példákat mutatunk be. Példáinkban a felek által kialkudott vételár megegyezik a lakás, lakóház forgalmi értékével.

1. példa – 35 év alatti feleség, 40 év feletti férj, 3 gyermek

Egy házaspár egy vállalkozótól új építésű lakást vásárol 35 millió forintos vételáron, 50-50 százalékos tulajdoni arányban. A vevők az ingatlan vásárlásához 10 millió forint összegű csokban (családi otthonteremtési kedvezmény) részesülnek három gyermekük után (kamattámogatott hitelt az ügylethez kapcsolódóan nem vesznek fel). A feleség még nem múlt el 35 éves, a férj életkora 40 év. Kérdés, hogy az ingatlan szerzéséhez kapcsolódóan a vagyonszerzők részesülhetnek-e valamilyen illetékkedvezményben, mentességben?

Mivel a példa szerint a vállalkozó által értékesített új építésű lakás, lakóház terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke 35 millió, a lakáscélú – vissza nem térítendő – állami támogatás összege pedig 10 millió forint, ezért a támogatás összegét az illeték alapjának számításánál le kell vonni, az illeték alapja tehát 25 millió forint lesz. Mivel ezen érték nem haladja meg a 30 millió forintot, ezért az ügyletre alkalmazható az új építésű lakás vásárlása utáni illetékkedvezmény.

A visszterhes vagyonátruházási illeték számításánál a forgalmi értékből a 15 millió forintra eső összeget nem kell megfizetni, tehát (25-15) 10 millió forint lesz az illeték alapja. Ezt az összeget a vagyonszerzőknek tulajdoni hányaduk arányában kell megfizetniük, ami a példa szerinti esetben 50-50 százalékos tulajdoni hányadot jelent, azaz az említett esetben a házaspár mindkét tagjánál 5-5 millió forint lesz az illetékalap. A felek által megfizetendő illeték mértéke tehát (5 000 000 x 0,04) 200-200 ezer forint lesz személyenként. Ha első lakástulajdon szerzéséről van szó, a szerző fél kérelmére automatikusan jár az illetékre a maximum 12 havi pótlékmentes részletfizetési lehetőség.

A 35 év alatti feleség a 35. életévét be nem töltött fiatal első lakástulajdonának megszerzéséhez kapcsolódó illetékkedvezményt nem tudja alkalmazni, mivel a lakástulajdon forgalmi értéke meghaladja a 15 millió forintot.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben további példákat mutatunk be!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Súlyos fogyatékosság miatti adókedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Készenlét pótlékai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close