hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új lakás vásárlása: az illetékmentesség, -kedvezmény feltételei

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Ingatlan szerzése a vételáron túlmenően jelentős költségvonzattal jár(hat), ilyen a visszterhes vagyonátruházási illeték is, amelyet a vagyonszerzőnek kell megfizetnie. Ennek okán a vevő számára fontos jelentőséggel bír, hogy részesülhet-e valamilyen illetékkedvezményben vagy -mentességben.

Először tekintsük át, hogy az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) az ingatlanszerzéssel kapcsolatban elsősorban a milyen kedvezményeket biztosít!

1. Az első lakástulajdonukat szerző, 35. életévüket be nem töltött fiatalok 50 százalék mértékű illetékkedvezményre jogosultak, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke a 15 millió forintot nem haladja meg. A kedvezmény alkalmazható új és használt ingatlanra is.

2. Első lakástulajdon megszerzése esetén a tulajdonos kérelmére automatikusan jár az illetékre a legfeljebb 12 havi pótlékmentes részletfizetés lehetősége. Ezt igénybe lehet venni új és használt lakásra is, életkortól függetlenül.

3. Amennyiben valaki telket vásárol és vállalja, hogy 4 éven belül azon lakóházat épít, akkor a telekre nem kell megfizetnie az illetéket. A felépített lakóház esetén pedig nincs vagyonszerzés, tehát arra nincs illetékfizetési kötelezettség sem.

4. Amennyiben valaki vállalkozótól új lakást vagy lakóházat vásárol, amelynek forgalmi értéke nem haladja meg a 15 millió forintot, akkor nem kell illetéket fizetnie. Amennyiben az új lakás/ház teljes forgalmi értéke a 30 millió forintot nem haladja meg, akkor illetékkötelezettség a 15 millió forintra eső részre áll fenn. Az illetéket ilyen esetben csak a 15 millió forint feletti részre kell megfizetni. A szabályt kizárólag új lakásra, házra lehet alkalmazni a vagyonszerző életkorától függetlenül.

Jelen cikkünkben utóbbi kedvezménnyel – a vállalkozó által épített új lakás illetékmentességével, illetve -kedvezményével – foglalkozunk. Írásunk első részében a jogszabályi hátteret ismertetjük, a második részben gyakorlati példákat mutatunk be.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mik az illetékkedvezmény, -mentesség igénybevételének feltételei!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

5% lakásépítési áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Katás egyéni vállalkozó csed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Gyed számításának alapja

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close