hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új lakás vásárlása: az illetékmentesség, -kedvezmény feltételei

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Ingatlan szerzése a vételáron túlmenően jelentős költségvonzattal jár(hat), ilyen a visszterhes vagyonátruházási illeték is, amelyet a vagyonszerzőnek kell megfizetnie. Ennek okán a vevő számára fontos jelentőséggel bír, hogy részesülhet-e valamilyen illetékkedvezményben vagy -mentességben.

Először tekintsük át, hogy az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) az ingatlanszerzéssel kapcsolatban elsősorban a milyen kedvezményeket biztosít!

1. Az első lakástulajdonukat szerző, 35. életévüket be nem töltött fiatalok 50 százalék mértékű illetékkedvezményre jogosultak, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke a 15 millió forintot nem haladja meg. A kedvezmény alkalmazható új és használt ingatlanra is.

2. Első lakástulajdon megszerzése esetén a tulajdonos kérelmére automatikusan jár az illetékre a legfeljebb 12 havi pótlékmentes részletfizetés lehetősége. Ezt igénybe lehet venni új és használt lakásra is, életkortól függetlenül.

3. Amennyiben valaki telket vásárol és vállalja, hogy 4 éven belül azon lakóházat épít, akkor a telekre nem kell megfizetnie az illetéket. A felépített lakóház esetén pedig nincs vagyonszerzés, tehát arra nincs illetékfizetési kötelezettség sem.

4. Amennyiben valaki vállalkozótól új lakást vagy lakóházat vásárol, amelynek forgalmi értéke nem haladja meg a 15 millió forintot, akkor nem kell illetéket fizetnie. Amennyiben az új lakás/ház teljes forgalmi értéke a 30 millió forintot nem haladja meg, akkor illetékkötelezettség a 15 millió forintra eső részre áll fenn. Az illetéket ilyen esetben csak a 15 millió forint feletti részre kell megfizetni. A szabályt kizárólag új lakásra, házra lehet alkalmazni a vagyonszerző életkorától függetlenül.

Jelen cikkünkben utóbbi kedvezménnyel – a vállalkozó által épített új lakás illetékmentességével, illetve -kedvezményével – foglalkozunk. Írásunk első részében a jogszabályi hátteret ismertetjük, a második részben gyakorlati példákat mutatunk be.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mik az illetékkedvezmény, -mentesség igénybevételének feltételei!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close