Akadályozhatja-e az ügyvédi titoktartás az ellenérdekű fél adatkérését?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő
2

Érdekes ügyben döntött a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH): azt vizsgálta, hogy az ügyvédi titoktartás mennyiben akadályozhatja az ellenérdekű fél hozzáférési jogának gyakorlását, azaz annak adatkérését (NAIH-186-2/2024.). Cikkünkben az ügy részleteit mutatjuk be.

Az ellenérdekű fél kért adatokat az ügyvédtől

A kérelmező ügyfélkapun keresztül kérelmet nyújtott be a NAIH-hoz (Hatóság), melyben előadta, hogy a GDPR 15. cikkében nevesített hozzáférési jogát egy ügyvéd megsértette, mert mind a mai napig nem kapott választ a postai úton megküldött adatkérési kérelmében foglaltakra.

A Hatóság felhívására az ügyvéd a nyilatkozatában előadta, hogy mint gyakorló ügyvédet az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvény (Üttv.) 9. §-a szerint titoktartási kötelezettség terheli. Ez a titoktartási kötelezettség abszolút, és az üggyel kapcsolatos minden adatra kiterjed. Hivatkozott az általános adatvédelmi rendelet 14. cikk (5) bekezdésének d) pontjára, melynek értelmében nem kell az érintett rendelkezésére bocsátani az adatkezeléssel összefüggő információkat, ha a személyes adatoknak valamely uniós jog vagy tagállami jogban előírt szakmai titoktartási kötelezettség alapján – ideértve a jogszabályon alapuló titoktartási kötelezettséget is – bizalmasnak kell maradnia.

Kiemelte, hogy a kérelmező soha nem volt ügyfele, hanem az ellenérdekű fél volt. Álláspontja szerint a fenti jogszabályi rendelkezésből az következik, hogy a kérelmezővel szemben őt nem terheli tájékoztatási kötelezettség, másképp megfogalmazva a kérelmezőnek az ellenérdekű ügyfél ügyvédje tekintetében nincs hozzáférési joga. Mindezek miatt a kérelmező kérelme teljes egészében alaptalan. Az ügyvéd egyebekben a kérelmezőre vonatkozó adatokat egy polgári peres, másrészt egy polgári jogi igénnyel kapcsolatos peren kívüli eljárással kapcsolatban kezelte.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megismerheti az ügy további részleteit.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
Adózóna

Tisztelt Ügyfelünk!
Köszönjük a jelzését.
A beléptető rendszerünk stabil, más ügyfelektől nem érkezett panasz, így a problémát okozó hiba nem általános hiba lehet.
Ügyfélszolgálatos kollégáink felveszik önnel a kapcsolatot, hogy kiderüljön, hogy mi okozhatja a problémát.
Üdvözlettel:
az Adózóna csapata

Számsys Kft

Évek óta előfizetője vagyok az Adózónának, a 2024-es évre is (Számsys Kft 10664252-2-07) és nem enged belépni, nem tudok hozzájutni az anyagokhoz. Már többször reklamáltam emiatt, és nem oldották meg.
Kérem sürgős intézkedésüket, hogy be tudjak lépni a felületre, és hozzájussak az előre kifizetett szolgáltatáshoz.
+36202604973

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink