hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkahelyi e-mail-fiók privát használata: ezért kaphat bírságot a munkáltató

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Nem az első eset, amikor egy munkáltató azzal összefüggésben kap adatvédelmi bírságot, hogy megengedte a munkahelyi eszközök (e-mail-cím) magáncélú használatát is anélkül, hogy ezzel összefüggésben megfelelő belső szabályzattal rendelkezett volna. Különösképpen érzékeny terület az e-mail-fiók magáncélú használata. Nézzük, mi a legutóbbi NAIH-döntés tanulsága!

Archívumból kerestek vissza egy szerződéses partnerrel történő levelezést

A hivatkozott esetben a jogvita forrása a munkáltató azon lépése volt, hogy a korábbi vezető archivált e-mail-fiókjának visszaállításával a korábbi levelezésében kerestek egy üzleti partnerrel kapcsolatos anyagot. Habár a keresett dokumentumot nem lelték meg, a volt munkavállaló panaszt nyújtott be a felügyeleti hatósághoz, arra hivatkozva, hogy az e-mail-fiókjának  archívumból történő helyreállításával potenciálisan hozzáférhetett a munkáltató a magáncélú levelezéseihez, a banki, fizetési adataihoz is, illetve áttekinthette a tőle segítséget kérő személyekkel folytatott levelezést.

A munkáltató azzal védekezett, hogy az archiváló rendszert maga a panaszos rendelte meg vezetőként, éppen azért, hogy az üzletmenet folytonossága biztosítható legyen, így nemcsak a célt, hanem a rendszer működését is ismerte. Ezen túlmenően az archiválás menetéről az információbiztonsági szabályzat is rendelkezéseket tartalmazott. A hatóság a munkáltató védekezését elégtelennek tartotta, bírsággal sújtotta.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen bemutatjuk, milyen szabályokat kell betartaniuk a munkáltatóknak, ha nem akarnak pórul járni a munkavállalók privát adatainak illetéktelen kezelése miatt.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyílt végű pénzügyi lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Alapítvány megszűnése

Nagy Norbert

adószakértő

Munkahelyi étkezés elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close