221 találat a(z) veszteség cimkére

Ki a jó gazda? Veszteséges az állami cégek többsége Cikk

Átlagban mínusz 4 százalékos árbevétel arányos eredménnyel működnek az állami és önkormányzati hátterű cégek, bár eredményességük némiképp javul, még messze elmaradnak a tisztán magántulajdonú társaságoktól.

A veszteséget, tőkehiányt pótbefizetéssel is orvosolhatja Cikk

A vállalkozások finanszírozását sokszor a tulajdonos saját zsebből kénytelen megoldani. Bármelyik vállalkozás működése során, de már az alapításánál is előfordulhat, hogy a további működéshez tőkepótlásra van szükség. De hogyan oldható meg a finanszírozás?

Kivásból társasági adós lenne? Új elszámolási szabályok Cikk

A júniusi adócsomag módosította a kiva alapját, emiatt változtak azok a szabályok is, amelyeket a kivából a társasági adó hatálya alá visszatérő adózóknak kell alkalmazniuk.

Saját tőke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. jegyzett tőkéje 3 millió forint. 2015-ben a saját tőke 1 576 000 forint. 2015-ben az eredménye 2 millió forint veszteség. Bekönyvelem 2016. évben nyitó tételen az eredménytartalékba a veszteséget, akkor a saját tőke negatív lesz. Mi a teendő az új Ptk. szerint ebben az esetben? Ez az első év, amikor negatív a saját tőke. A jegyzett tőke fele alá csökken a saját tőke 2016-ban. Meg kell-e szüntetni a kft.-t 2016-ban? (Bt.-vé alakulás a tevékenysége miatt nem lehetséges.) Előre is köszönöm válaszát!

Amikor a veszteség adót csökkenthet – itt a bevallások ideje. Példákkal Cikk

A társaságok korábbi évek veszteségeivel csökkenthetik adott évi nyereségüket, fizetendő adójukat. Példákkal ismertetjük, hogyan befolyásolja a minimimumadó, az átalakulás és az elidegenítés az elhatárolt veszteség felhasználását, továbbá erre milyen időkorlátokra és átmeneti szabályokra kell tekintettel lenni.

Súlyos veszteségeket okozhat Nagy-Britannia kilépése az unióból Cikk

Egyhavi átlagbérrel felérő gazdasági veszteséget okozhatna már rövid távon minden egyes brit háztartásra számolva a brit gazdaságnak a Brexit, vagyis Nagy-Britannia esetleges távozása az Európai Unióból – áll a fejlett ipari országok alkotta Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán Londonban ismertetett elemzésében.

Fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég 2015-ben vásárolt tárgyi eszközre használta fel a 2012-ben erre a célra képzett fejlesztési tartalékot. 2015-ben erre a tárgyi eszközre elszámolt értékcsökkenés összegével vissza kell növelni a társasági adó alapot. Mi a teendő, ha a cég veszteséges, és jövedelem minimum szerint adózik? Ott is adóalap növelő tételként kell beállítani? Válaszát előre is köszönöm

Alapítványi tulajdonú kft. veszteségének könyvelése Kérdés

Egy 100 százalékban alapítványi tulajdonú kft. tárgyévi veszteségét kell-e az alapítványnál könyvelni? Ha igen, hogyan történik a könyvelés? Ha a kft. végelszámolásra kerül, az alapítói vagyon veszteség miatt már csak 2 millió forint, melynek egy része pénzeszközben, egy része eszközben, illetve anyagban van. Ezt hogyan kell könyvelni a kft.-nél, és hogyan az alapitványnál? Köszönöm.

Újabb pofon Magyarországnak Cikk

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság (EB) a nem nyereséges szupermarketek szankcionálásáról elfogadott törvény miatt, mert úgy véli, hogy az korlátozhatja a vállalkozások letelepedési szabadságát.

Szállítói kötelezettség elengedése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségüket kérném az alábbi témában: Egy 2010. óta működő, egyszemélyes kft, (magyar illetőségű, magánszemély tulajdonossal) jelentős veszteséget halmozott fel 2014. 12. 31-ig, a saját tőkéje -7 millió forint. A társaság Kínából – a tulajdonos kínai vállalkozásától – importált termékek kiskereskedelmi értékesítését végzi Magyarországon. Jelen pillanatban 10 millió forintos külföldi szállítói tartozással rendelkezik a tulajdonos kínai cége felé, amely követelését a kínai vállalkozás teljes egészében elengedné. Kérdésem, hogy milyen adó- és egyéb terhekkel kell a magyar vállalkozásnak számolnia? Válaszukat előre is köszönöm.

Tőkeemelés eredménytartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság mérlegében 500 ezer forint jegyzett tőke, 2,5 millió forint eredménytartalék és 500 ezer forint mérleg szerinti veszteség szerepel 2015.12. 31-én. Más tőkeelem nincs. Megteheti-e a kft., hogy 2 millió forint eredménytartalékból teljesíti a kötelező jegyzett tőkeemelést (még plusz 500 ezer forint készpénz-befizetéssel)? Ha nem valósítható meg, akkor ebben az esetben minimálisan 551 000 forint eredménytartalékkal kell(ene) rendelkeznie? Ekkor a jegyzett tőkével csökkentett saját tőke összegét nem haladja meg a megemelt jegyzett tőke. Egyezer forinttal. Kérem szíves válaszát. Köszönettel:R eményiné

Tagi hitel Kérdés

Tisztelt Szakértő! A téma amiben állásfoglalását kérem – már régóta lerágott csont –, de kénytelen vagyok szakvéleményét kérni. A vállalkozás 2010-ben alakult, 530 ezer forint törzstőkével, napelemek, napkollektorok franchise rendszerben történő forgalmazására, illetve értékesítésére. A franchise szerződés alapján a több millió forintos franchise díjat fél év alatt ki kellett fizetnie a vállalkozásnak. Ezért a 3 főből álló tagság tagi kölcsönt folyósított a kft. részére mintegy 4 millió forint összegben. Ezt az összeget csak szülői segítséggel tudták előteremteni. Sajnos a vállalkozás éveken keresztül csak veszteséget termelt, 3 éve már nem folytat aktív tevékenységet, nincs mit. 2015-ben 2 fő tag kilépett a cégből.A főkönyvben viszont ottmaradt az általuk rendelkezésre bocsátott tagi hitel 3 080 ezer forint összegben. A vállalkozás a 3 millió forintra történő kötelező törzstőke emelésnek sem tud eleget tenni 2016. márciusig Annyi pénze sincs, hogy a céget felszámolja. A cégnek 900 ezer forint tartozása is van a NAV felé. Kérdés: a vissza nem fizetett tagi hitelt hogyan lehet, illetve kell elszámolni, lehet-e kérni a NAV-tól a felszámolás kezdeményezését?

Ön dönt: nyereségminimum vagy NAV-ellenőrzés Cikk

Van-e elvárt nyereségminimum az év végén adózás szempontjából, ha az egyéni vállalkozás egész évben veszteséges? Olvasónk kérdésére Surányi Imréné, az Adózóna szakértője válaszol. Kiderül, mikor nem kell bevallást kiegészítő nyomtatványt kitöltenie az egyéni vállalkozónak, ugyanakkor az is, hogy mikor kell számolni az esetleges adóhatósági ellenőrzéssel.

Pótbefizetés bt.-tagoktól: van-e készpénzfizetési értékhatár? Cikk

A bt.-tagok pótbefizetéssel fedeznék a társaság veszteségét, figyelembe kell-e venni ekkor az 1 millió forintos készpénzfizetési értékhatárt? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia okleveles adószakértőnk válaszolt.

Pótbefizetés bt.? Kérdés

Az új Ptk 3:183 § értelmében a társaság pótbefizetés mellett döntene, a veszteségek fedezetére. A probléma csak az,hogy a nevezett társaság bt. Tiltja-e bármi is, hogy taggyűlési határozat alapján a bt.-tagok a tagi betétek arányában pótbefizetést eszközöljenek a lekötött tartalék terhére? A pótbefizetés pénztáron keresztül történne, itt figyelembe kell-e venni az 1 milliós készpénz értékhatárt, a NAV felé való bejelentéshez?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó mentes rész fölötti része

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Üzletrészátadás munkavállaló cégének

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bankkártyás vásárlás számla nélkül

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink