hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amikor a veszteség adót csökkenthet – itt a bevallások ideje. Példákkal

  • Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló

A társaságok korábbi évek veszteségeivel csökkenthetik adott évi nyereségüket, fizetendő adójukat. Példákkal ismertetjük, hogyan befolyásolja a minimimumadó, az átalakulás és az elidegenítés az elhatárolt veszteség felhasználását, továbbá erre milyen időkorlátokra és átmeneti szabályokra kell tekintettel lenni.

A nemzetközi adózásban is az egyik fontos minősítő pont, hogy a vállalkozások számára mennyire biztosítják az időben hullámzó profitabilitás miatt a nyereség kiigazítás lehetőségét az adózásban. Ez annak elismerését jelenti, hogy mennyire veszi figyelembe a szabályozás, hogy a vállalkozásoknál az egyik nyereséges évet veszteséges év követheti, vagy éppen fordítva, és ebbe az időbeli kockázatmegosztásban az állam is részt vesz azzal, hogy lehetővé teszi a veszteségek beszámítását a későbbi vagy megelőző évek adóalapjába. Például Ausztriában a korábban nem volt időbeli korlát a jövőbeni kigazdálkodásra, de minimumadó megfizetése mellett a folyó évi nyereség háromnegyedéig lehetett leírni az adó alapjából a korábbi veszteséget. A következőkben a magyar társasági adóban (lásd a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényt, továbbiakban Tao törvény] rejlő lehetőségeket és korlátokat vizsgáljuk, arra is tekintettel, hogy sok vállalkozó ezekben a hónapokban készíti az előző évi beszámolóját, s ennek egyik meghatározó eleme a társasági adó megállapítása, illetve e bevallás elkészítése. A társaságiadó-korrekciók legnagyobb tétele a múltban a veszteségelhatárolás volt, s valószínűleg így lesz ez most is.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen lehetőségek és korlátok vannak az elhatárolt veszteség felhasználásában!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fogorvos NEAK finanszírozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Könyvelő cég feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink