156 találat a(z) transzferár cimkére

Határidő előtt: amit egyre szigorúbban ellenőriz a NAV Cikk

A többmillió forintos mulasztási bírság kockázata és a transzferár-szabályok alapján előírt adóalapmódosítási-kötelezettség veszélye az idei évben reflektorfénybe állította a transzferárazás kérdését. A cégek azzal is szembesültek, hogy mennyire fontos a transzferár-dokumentáció határidőre történő elkészítése, derül ki a Transferpricing Group elemzéséből.

Az Ernst & Young negyedszer lett az év transzferár-tanácsadó cége Cikk

Magyarországon az Ernst & Youngot választotta az év transzferár-tanácsadó cégének az International Tax Review. A tekintélyes nemzetközi adóügyi magazin negyedszer ítélte a legjobbnak az Ernst & Young transzferár-tanácsadási szolgáltatását Magyarországon.

APEH-évértékelő: több mint 8300 milliárdos bevétel 2009-ben Cikk

Az APEH által kezelt államháztartási bevételek összességében mintegy 5 százalékkal maradtak el az előző évi teljesítéstől. A bevételek csökkenésében szerepet játszott a gazdasági válság, de az adó-terhelés szerkezetének évközi átalakítása is. A hivatal folytatta szolgáltatásai fejlesztését, ezzel is segítve az adózói kötelezettségek teljesítését. Hatósági eszközeinek alkalmazásakor pedig a koráb-biaknál is körültekintőbben mérlegelte a külső körülményeket, eljárásai során méltányosságra törekedett.

Kapcsolt vállalkozás: új adminisztrációs kötelezettségek, szabályok Cikk

2010-es változás, hogy a belföldi vállalkozás és külföldi telephelyei is kapcsolt vállalkozásnak minősülnek; eddig csak külföldi cég magyarországi telephelyei számítottak annak. Milyen változást hoz ez a kapcsolt cégek életében?

A transzferár- és áfaszabályozás a legnagyobb kihívás Cikk

Az adózás terén idén a transzferár- és áfa-szabályozás jelenti a legnehezebb feladatot a vállalatoknak a Deloitte legfrissebb felmérése szerint. A cégek túlzottnak ítélik a velük szemben támasztott adminisztrációs követelményeket is.

Mi vár a kapcsolt cégekre jövőre? Cikk

2010. január 1-jétől a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a korábbi gyakorlatból közös nyilvántartást készítsen az adózó a kapcsolt vállalkozásaival kötött hatályos megállapodásaira vonatkozóan.

Az Enrst&Young az Év Transzferár Tanácsadója Cikk

Az Ernst & Young magyarországi adóosztálya ismét megkapta "Az Év Transzferár Tanácsadója" elismerést az Európai Adótanácsadók Díjátadóján – tudatta a könyvvizsgáló sajtóközleményében.

Transzferárak: fokozott ellenőrzésekkel kell számolni Cikk

Az újonnan bevezetett, egymástól sokszor eltérő transzferár előírások új adókockázatoknak teszik ki a multinacionális cégeket - derül ki az Ernst and Young (E and Y) legújabb, 49 ország adóhivatalának ellenőrzési gyakorlatát vizsgáló felméréséből. Magyarországon leginkább a vállalatcsoporton belüli szolgáltatásokat és a szellemi javak átadását ellenőrzik a revizorok.

Transzferár-szabályozás: hogyan csinálják mások? Cikk

A transzferár szabályozása az Amerikai Egyesült Államokból indult el. A szabályozás azt hivatott meggátolni, hogy egy cég a külföldi leányvállalatokkal és kapcsolt vállalatokkal folytatott tranzakcióival jelentős összegeket vonjon el az "otthoni" nyereségéből, és csoportosítson át a tranzakciókon keresztül a kedvezőbb adókulccsal rendelkező országokba. Hogy néz ez ki az Európai Unióban?

A láthatatlan, ingyenes szolgáltatások kockázatai Cikk

Habár a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) irányelveinek hetedik fejezete behatóan foglalkozik annak a kérdésnek a megválaszolásával, hogy mely esetekben történik csoporton belüli szolgáltatásnyújtás, néhány ügylet még így is elkerüli a cégek és tapasztalt tanácsadóik figyelmét.

Szokásos piaci ár: melyik adónál kell figyelembe venni? Cikk

Adórendszerünk fejlődéséből kirajzolódik a tendencia, mely szerint néhány éven belül minden egyes adónem esetében vizsgálni kell a transzferárak adóalapra gyakorolt hatását. Ma azonban még az sem dönthető el egyértelműen, hogy az idei év végén mely adónemek esetében kell kötelezettségünket a szokásos piaci ár figyelembevételével kiszámítani.

Bevallási hajrá: meg lehet-e úszni az APEH-bírságot? Cikk

Május utolsó napja a társasági adóbevallás benyújtásának határideje. A kapcsolt vállalkozásoknak legkésőbb a bevallás benyújtásának időpontjáig kell elkészíteniük az úgynevezett transzferár dokumentációkat, máskülönben több millió forintra bírságolhatja őket az APEH. Hogy zajlik az ellenőrzés, avagy mire csap le az adóhivatal?

Kevesebb lehetőség a jövedelmek átcsoportosítására Cikk

Néhány évvel ezelőtt szakértői körökben elterjedt volt az a vélemény, amely szerint a transzfer-árazás jelentősége – újdonságával együtt – az évtized végére lényegében megszűnik, és az adóha-tóság új területeket helyez majd vizsgálatai középpontjába. A helyzet másként alakul.

Ellenőrzési gyakorlat az APEH-nál: jó befektetés revizorokat képezni? Cikk

Az elmúlt év tanácsadói tapasztalatai szerint két eltérő ellenőrzési módszert is alkalmaz az APEH a határon átívelő ügyletekben alkalmazott ár, illetve az ehhez kapcsolódó nyilvántartás ellenőrzésére.

Mikortól és mikorra kell transzferár-nyilvántartást készíteni? Cikk

Annak ellenére, hogy az APEH már évek óta vizsgálja a dokumentáció meglétét, sok – jellemzően kisebb vállalkozás – még csak most fedezi fel nyilvántartási kötelezettségét. Milyen határidőket és időpontokat kell ismerni a transzferár-nyilvántartások készítőinek?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs