hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tao-csoport: tényleg nem kell foglalkozni a transzferárazással?

  • Kiss Péter adószakértő, OrienTax – Jekkel Krisztina adótanácsadó, OrienTax

A 2019. évi adótörvény változásokkal bevezetésre került a csoportos társaságiadó-alanyiság intézményrendszere. A nyereségek és veszteségek konszolidációja mellett a csoportos társaságiadó-alanyiság egyik legfőbb előnyeként szokták említeni azt, hogy a csoporton belüli ügyletekre vonatkozóan nem kell alkalmazni a társasági adótörvény által előírt transzferár szabályokat (kivéve néhány, az „átmeneti” szabályok szerinti speciális esetet).

Első ránézésre úgy tűnhet, hogy a csoportos adóalanyisággal megszűnik a belföldi adózók minden szokásos piaci árral kapcsolatos problémája, hiszen nem kell nyilvántartást készíteni a kapcsolt ügyletekre vonatkozóan és az egymás között alkalmazott árakat sem kell alátámasztani, illetve azok a jövőben beállíthatók alátámasztások nélkül is. Továbbá módosító tétel alkalmazása sem kötelező.

Valóban ennyire egyszerű lenne a transzferár kérdéskörének mellőzése a társasági adócsoporton belül, és innentől kezdve a gyakorlatban nem kell foglalkozni a transzferárazással a tao-csoport tagjainak? Az alábbi cikkben szeretnénk felhívni az adózók figyelmét azokra a kockázatokra és veszélyekre, melyet a csoportos társasági adóalanyiság során a transzferár szabályok mellőzése okozhat.

Szokásos piaci ár az adózási alapelvekben

A csoportos társasági adóalanyiságra vonatkozó szabályozás a társasági adóról szóló törvényben szereplő transzferár szabályok alól mentesíti az adózót, azon belül is két előírás alól: transzferár nyilvántartás elkészítése és módosító tétel alkalmazása. Ezek a mentességek azonban nem feltétlenül jelentik azt, hogy az adózóknak a kapcsolt ügyletekben alkalmazott árakat nem a szokásos piaci ár elvével összhangban kellene megállapítaniuk.

Az adózás rendjéről szóló törvény alapelvei között szerepel ugyanis, hogy a szokásos piaci ártól eltérő szerződési feltételeket alkalmazó kapcsolt vállalkozások ügyleteit adózási szempontból a szokásos piaci ár alapulvételével kell minősíteni. Az alapelvek alól a jogalkotó nem mentesíti a társaságiadó-csoportot, így az adózás rendjéről szóló törvény alapján a szokásos piaci árra vonatkozó szabályokat elvi szinten figyelembe kell venni minden kapcsolt ügyletre vonatkozóan.

Emellett a rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvének alkalmazása is felmerülhet, aminek értelmében nem minősül rendeltetésszerű joggyakorlásnak az olyan ügylet, amelynek célja az adótörvényben, önkormányzati rendeletben foglalt rendelkezések megkerülése.

Az előbbieken túl a társasági adóról szóló törvény alapelvei is kimondják, hogy az adókötelezettséget befolyásoló vagy annak csökkenését eredményező szabály annyiban alkalmazható, amennyiben az annak alapjául szolgáló ügylet megvalósítja a szabály célját és tartalmát tekintve valós gazdasági okok alapozzák meg. Az alkalmazhatóságot annak kell bizonyítania, akinek az érdekében áll.

Segítségre lenne szüksége az áfatörvény gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban?
Kiadványunk praktikus útmutató azoknak a területeknek az áttekintéséhez, amelyek gyakori problémát okoznak.
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "ÁFA –Speciális problémák" című kiadványt!

A tao-csoporttal kapcsolatos jogszabály-módosítás időpontjából adódóan egyelőre nincs ellenőrzési gyakorlat az adóhatóság részéről, de a fentiek alapján úgy tűnik, hogy az alapelvek egyfajta „ellenpontjai” a társaságiadó-csoporton belüli mentesítő szabályoknak. Felmerül a kérdés, hogy a gyakorlatban hogyan fogja az adóhatóság értelmezni a transzferár szabályokat a csoporton belül: ragaszkodik majd az alapelvekhez és figyelmen kívül hagyja a csoporton belüli mentesítő szabályokat, vagy a speciális mentesítő szabályok lesznek erősebbek?

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük, hogy milyen adóhatósági gyakorlatra számítnak tao-csoportok alanyai, mik a csoporton kívüli ügyletek szabályai, továbbá mire kell ügyelni a transzferár kapcsán az áfánál!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close