13 találat a(z) tao-kedvezmény cimkére

Pályázati támogatás és tao-kedvezmény Kérdés

Személygépkocsi-lízing kamatának tao-kedvezménye Kérdés

Cégünk – kkv – nyílt végű lízing keretében személygépkocsit lízingel. A lízing kamatatát elszámolhatom-e a Tao tv. 22/A § alapján adócsökkentő tételként? Köszönöm válaszukat

Tao tv. 7. § (1) bekezdés zs) pontja szerinti kedvezmény értelmezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk a 2019. évi zárásnál kisvállalati beruházási adóalapcsökkentő kedvezményt szeretne igénybe venni 41 millió Ft termelőgép beszerzése alapján, adózás előtti eredményünk + 50 millió Ft, adóalapunk a beruházási kedvezmény nélkül + 20 millió Ft. Igénybe vehetjük-e a teljes 41 millió Ft adóalapcsökkentő kedvezményt úgy, hogy az adóalapunk így -20 millió Ft, lesz, amelyet elhatárolt veszteségként tartanánk nyilván, majd az elkövetkező 5 év alatt a pozitív adóalappal szemben elszámolnánk adóalap-csökkentésként? Ha igen, a de minimis támogatás tartalmat melyik évben vagy években kell a társasági adóbevallásban szerepeltetni? Köszönöm válaszukat.

Könyvelés rendezése Kérdés

Üdvözlöm! Az alábbiakban kérnék tanácsot. Egy olyan cég könyvelése került hozzám, amely megelőzően felszámolónál volt. A felszámolónál lévő időszakban végelszámolás alatt volt a cég. Az új tulajdonos átvételekor a végelszámolást lezárták, visszavonták, a társaság folytatja tevékenységét. A főkönyvben jelentős összegű kötelezettségek szerepelnek (hitelek, kölcsönök). Az ügyvezető elmondása szerint van egy felszámolói nyilatkozat, amely szerint ő nem fogadja el az előző tulajdonosok időszaka alatt bekönyvelt kötelezettségeket. Viszont mégsem kerültek ezek a tételek kivezetésre. Ha a felszámoló ezt nem rendezteti visszamenőlegesen (lehet még ezt?), akkor az új tulajdonos kivezettetheti ezeket a tételeket (a felszámoló nyilatkozata alapján), és az új tulajdonosnak kell megfizetni a kivezetéssel (egyéb bevétel) járó adót? Van/lehetséges erre vonatkozóan társasági adókedvezmény?

Fejlesztési tartalék + kiva Kérdés

Kedves Szakértő! 2017-ben fejlesztési tartalékot képeztünk a cégnél. 2018. 07. 01-jétől beléptünk a Kkiva adózás hatálya alá. Kérdésünk az, hogy jogosultak vagyunk-e 4 évig ezt felhasználni, vagy önrevízióval fizessük vissza a társaságiadó-kedvezményt ?

Webáruház – tao-kedvezmény Kérdés

Cégünk külső szolgáltató igénybevételével webáruházat készíttet. A cég a 2019. évben és várhatóan a 2020. évben is megfelel a Tao tv. 7. § (1) zs) pontja, illetve a (11)–(12) bekezdésben foglaltaknak, melyek szerint az adóév utolsó napján kis- és középvállalkozásnak minősülő adózó – az egyéb törvényi feltételek teljesülése esetén – többek között – csökkentheti az adózás előtti eredményét – döntése szerint – az immateriális javak között az adóévben állományba vett, korábban még használatba nem vett szoftvertermékek felhasználási joga, szellemi termék bekerülési értéke alapján.Jól gondolom-e az alábbiakat: – ha a webáruház a 2019. évben nem kerül állománybavételre, mert nem készül el teljesen, a mérlegben az Sztv. 25. § (7) bekezdése alapján a szellemi termékek között mutatjuk ki, függetlenűl attól, hogy nem került még használatba vételre. A 2019. évben ennek alapján a bekerülési érték után nem vehetjük igénybe a Tao tv. 7. § (1) zs) pontja szerinti adóalap-csökkentést; – ha a webáruház a 2020. évben kerül állományba vételre, elkészül teljesen és használatba vesszük, a mérlegben az Sztv. 25. § (7) bekezdése alapján a szellemi termékek között mutatjuk ki, és a 2020. évben ennek alapján a bekerülési érték után igénybe vehető a Tao tv. 7. § (1) zs) pontja szerinti adóalap-csökkentés. Azaz, a kedvezmény a használatba vétel adóévében érvényesíthető (eltérően a tárgyi eszközöktől, ahol az üzembe helyezés érdekében elszámolt beruházás a csökkentő tétel).

Energiahatékonysági adókedvezmény elektromos autóknál Cikk

A Tao. tv. 22/E § (1) bekezdése értelmében az adózó adókedvezményt vehet igénybe energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás üzembe helyezése és üzemeltetése esetén az üzembe helyezést követő adóévben – vagy döntése szerint az üzembe helyezés adóévében – és az azt követő öt adóévben.

Energiahatékonysági beruházás tao-kedvezménye Kérdés

Az energiahatékonyságot szolgáló beruházás elszámolható költsége a beruházás 30 százalékának megfelelő mérték. Kérdésem, hogy az elszámolható költség alatt az üzembe helyezett eszközök értékcsökkenési leírását kell érteni? Válaszukat köszönöm!

Tao-kedvezmények igénybevételéhez szükséges dokumentumok Cikk

Sorra vesszük azokat az iratokat, igazolásokat, melyekkel rendelkeznie kell az adózónak a társasági adóbevalláskor az adókedvezmény érvényesítéséhez, illetve amelyek a rendelkező nyilatkozattal történő támogatásnyújtáshoz szükségesek.

Nyártól több tao-kedvezmény érvényesíthető önellenőrzéssel Cikk

Bár az idei nagyobb újdonságot az őszi adócsomag jelenti, érdemes még a nyári adócsomag egyes részleteit is tudatosítani – főleg, hogy jelen esetben a hatás nem csak a jövőre szól. Marginális módosításnak tűnik ugyan – hiszen 13-15 éve beiktatott átmeneti rendelkezések hatályon kívül helyezéséről van szó – mégis jelentősen befolyásolja a társasági adókedvezmények önellenőrzés útján történő érvényesítését egy már a nyáron hatályba léptetett változás, segítve az adózókat.

Elektromos autó – tao-kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném annak megítélésében, hogy a 1996. évi LXXXI. törvény (taotörvény) 22/E §-a szerinti társaságiadó-kedvezmény (energiahatékonyságot szolgáló beruházás adókedvezménye) igénybe vehető-e, mint tárgyieszköz-beruházás utáni adókedvezmény elektromos autók beszerzésére is, vagy sem? Amennyiben igen, milyen számítási metódussal kell alátámasztanunk a kedvezmény alapját? Erre is vonatkozik a"tanúsítványkérés" a Magyar Energetikai Hivataltól? Előre is köszönöm válaszát. Üdv. U. Erika

Tao-kedvezmények Kérdés

2016-ban fejlesztési tartalékot képeztünk, amit 2017-ben fel is használtunk. A 2017-es év társaságiadó-bevallásban beírhatom ezt csökkentő tételnek a 7. § (1) zs) pont alapján, amennyiben megfelelünk a 11-12. pontnak is? Köszönettel: Rózsika

Mezőgazdasági termelők tao-kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás (kft.), amely sertések bérhizlalásával foglalkozik, nagy értékű ingatlan, illetve épületgépészeti berendezés beruházást valósít meg javarészt hitelből. Kisvállalkozásnak minősül. A társasági adó által meghatározott feltételeknek megfelel mind a kamatkedvezmény, mind a 7. (1) zs tekintetében. A törvényt azonban a vonatkozó közösségi jogszabályokkal együtt kell alkalmazni. Ha a közösségi jog nem teszi lehetővé a kedvezmény alkalmazását, akkor nem jogosult a kft. a kedvezményre. Az általános csoportmentességi rendelet, a de minimis rendelet, a mezőgazdasági de minimis rendelet, esetleg egyéb vonatkozó jogszabályok alapján jogosult-e sertés bérhizlalást végző gazdasági társaság tao kedvezményekre? Ha igen, akkor a tao-bevallásban a 02-01 lapon melyik oszlopban kell szerepeltetni a kedvezményt? Hány euro felső korláttal kell számolni, amennyiben jogosult? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close