hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új kedvezmény a társasági adózásban

  • Kocziha Andrea, Moore Hungary Tax Advisory Kft. adótanácsadó partnere

2023. december végén, az őszi adócsomag kihirdetését követően az Országgyűlés egy új társaságiadó-kedvezmény szabályait tartalmazó törvényjavaslatot is elfogadott, melynek értelmében 2024. január 1-jei hatállyal bevezetésre került a villamosenergia-tároló létrehozatalára irányuló beruházás adókedvezménye. Írásunk ezen új társaságiadó-kedvezmény főbb szabályait és igénybevételének feltételeit foglalja össze.

A törvényjavaslat indokolása alapján a kedvezmény bevezetésének célja olyan újonnan telepített villamosenergia-tároló berendezések létesítésének ösztönzése, amelyek képessé teszik az adózókat a saját célra megtermelt villamos energia tárolására.

A kedvezményt a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) 22/H §-a szabályozza.

Az igénybevehető adókedvezmény mértéke nem haladhatja meg a villamosenergia-tároló létrehozatalára irányuló beruházás elszámolható költsége értékének 30%-át (a beruházáshoz igényelt összes állami támogatással együttesen, jelenértéken), de legfeljebb a 30 millió eurónak megfelelő forintösszeget. Kisvállalkozások esetében az adókedvezmény mértéke további 20 százalékponttal, középvállalkozásoknál pedig 10 százalékponttal növelhető.

Olvassa el az Adózóna 2024-es változásokkal kapcsolatos, valamint társasági adóról szóló további írásait is!

Az adókedvezményt az adózók választásuk alapján a beruházás üzembehelyezését követő adóévben vagy a beruházás üzembehelyezésének adóévében és az azt követő öt adóévben érvényesíthetik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mi minősül villamosenergia-tárolónak, valamint, hogy melyek az adókedvezmény igénybevételének egyéb feltételei!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nem új lakóingatlan – beszerzések adólevonási joga

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfa-visszaigénylés elévülése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink